"Спомням си, когато България победи Франция. Лекувах болката с чаша

...
"Спомням си, когато България победи Франция. Лекувах болката с чаша
Коментари Харесай

Изкуството на шампанското: Лек за болка във футбола, да бутилираш култура и пиеш история

"Спомням си, когато България победи Франция. Лекувах болката с чаша шампанско ", споделя Кловис Тетанже

Представете си чаша шампанско върху остаряла, дървена, средновековна маса във френски палат. Около вас е фамилията ви, с което обсъждате потребен ли е бил денят за общия ви бизнес.

Точно по този начин наподобяват вечерите в дома на Кловис Тетанже. Той управлява Къщата за шампанско, чиято традиция датира от епохи. Вече три генерации с горделивост споделят, че бутилират просвета, а клиентите им пият история.

Шампанското не е просто вино. То има просвета зад себе си. Носи времената на замъците, на римляните, по-късно на войните. Това са разнообразни глави от една книга. Части от една приказка. Във всяка бутилка, която произвеждаме, наливаме просвета, история. Това е най-съкровено за нас”, споделя Кловис Тетанже, производител на френско шампанско.

Запознайте се със семейство Тетанже. Французи, само че най-много – хора, впуснали се в изкуството да създават усет. Усещане.

„ Шампанското носи дълбока символика, пази история, просвета. Когато пиеш шампанско, пиеш същото вино като кралицата на Англия, като президента на Франция. Като най-великите актриси в Холивуд. Когато пиеш шампанско, мечтаеш”, прибавя Кловис пред "Нова ТВ ".

Шампанското е виното на кралете и кралят на виновността. То е знак на благополучие! На другарството. Изкуството да живееш, насладата от живота.

Кловис Тетанже не харесва тежките виновност. Цени елегантния усет и финеса. Затова обожава работата си. Той и сестра му са отпред на Къща за шампанско, която е на 100 години и през днешния ден изнася за 150 страни. Най-голямата горделивост за мистър Тетанже е, че през вековете светът се е променял – архитектура, държавно ръководство, полезности, метод на живот.. Но едно е останало същото – усетът на тяхното шампанско. И семейството им върху всяка бутилка. Както е било и преди век.

„ Преди 100 години фамилията ми е купило доста остаряла марка шампанско – на повече от 2 века и половина! Но тогава предците ми са го преименували и са поставили нашата фамилия върху бутилките” споделя с усмивка Кловис.

Основите поставя пра-пра дядо му Пиер. По време на Първата международна война е боец. Заради смелостта си след края на борбите се радва на самопризнание, място в държавното управление на Франция.. и на ново предопределение.

„ Моят пра-пра дядо Пиер Тетанже е бил политик. Не знам за какво през 30-те години, сред двете международни войни, решил, че ще се занимава с шампанско. Това е било мъчно време за шампанското! На никой не му е било до това. Хора са умирали, а и царяла икономическа рецесия.

Въпреки това фамилията ми се впуснало в това премеждие по време на война, без въобще да знаят дали ще съумеят, без да имат културата, без да имат визия по какъв начин се прави. Първата и единствена благосъстоятелност, която пра--пра дядо ми купил през 1932 година, с цел да създава шампанско, е замък” споделя Тетанже.

Аз доста одобрявам футбола. Спомням си, когато България победи Франция в квалификациите за Световната купа. Беше доста тъжно и татко ми ми предложи чаша шампанско, с цел да ми помогне да изцелявам болката. Това проработи, само че за към един час. И до ден сегашен съм доста печален ", приключва Кловис.

Репортер: Виктория Бояджиева

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР