СподелиВ Париж днес се очакват преговори за прекратяване на огъня

...
СподелиВ Париж днес се очакват преговори за прекратяване на огъня
Коментари Харесай

В Париж: Преговори за примирие между Израел и „Хамас“

Сподели
В Париж през днешния ден се чакат договаряния за преустановяване на огъня сред Израел и ислямисткото придвижване „ Хамас “ и освобождение от групировката на останалите израелски заложници в Ивицата Газа. Ще бъде разискван план, направен от американските медиатори са въз основа на оферти на Израел и на палестинската въоръжена формация „ Хамас “, заяви нощес в. „ Ню Йорк таймс “, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според американски чиновници, поискали анонимност, договарящите показват „ внимателен оптимизъм, че окончателното съглашение е близо “.

Позовавайки се на американски държавни кръгове, „ Ню Йорк таймс “ написа, че договорката може да включва освобождение от страна на „ Хамас “ на над 100 заложници в подмяна на преустановяване на военните интервенции на Израел в Ивицата Газа за към два месеца.

В съпоставяне със седемдневното преустановяване на огъня през ноември, по време на което бяха разменени заложници и палестински пандизчии в Израел, военните дейности в този момент ще бъдат прекъснати за доста по-дълго.

Смята се, че „ Хамас “ е отвел към 240 заложници в линията Газа по време на офанзивата си против Израел на 7 октомври. „ Хамас “ и негови съдружници са умъртвили към 1200 души, в това число към 400 израелски бойци, при координираните си офанзиви.

Оттогава Израел стартира огромна наземна и въздушна атака против „ Хамас “ в линията Газа. Повече от 26 000 палестинци са убити в израелските военни интервенции.

В първата фаза боевете би трябвало да спрат за 30 дни, съгласно обявата на „ Ню Йорк таймс “. През това време „ Хамас “ би трябвало да освободи дами, възрастни и ранени заложници.

Същевременно двете страни би трябвало да договорят втора фаза, в която израелски мъже и бойци, взети за заложници, ще бъдат освободени в подмяна на още 30 дни преустановяване на огъня.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпрати шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в Париж за днешните диалози с представители на Израел, Египет и Катар. Все още обаче има неразбираеми моменти, като да вземем за пример какъв брой палестински пандизчии би трябвало да освободи Израел.

Надеждата на американските държавни чиновници обаче е, че Израел няма да възобнови сраженията по същия метод след двумесечно преустановяване на огъня.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР