СподелиТрусовете сред управляващите и подкрепящите ги в правителството взеха главите

...
СподелиТрусовете сред управляващите и подкрепящите ги в правителството взеха главите
Коментари Харесай

Борисов, Иванов и Василев се разбраха: Взимат главите на ръководството на НЗОК

Сподели
Трусовете измежду ръководещите и подкрепящите ги в държавното управление взеха главите на шефовете в Националната здравноосигурителна каса.

Повод стана назначението на оферти от ГЕРБ подуправител на касата Момчил Мавров, което породи съществени търкания.

След незабавна среща на водачите на Демократична България и ГЕРБ Христо Иванов и Бойко Борисов и в наличието на финансовия министър Асен Василев беше контрактувано да бъде оттеглено цялото управление на здравната каса.

Мавров беше определен след съпротивата на ПП-ДБ, съгласно които Мавров е злепоставен.



По-рано през днешния ден министър председателят Николай Денков настоя ГЕРБ да отдръпват претендента си, което докара и до срещата сред Борисов, Иванов и Василев.

На срещата е контрактувано да бъдат направени правила, по които да стават сходни назначения.

Разбрахме се да стартираме диалози за правилник, по който да се избират назначенията в регулаторите, съобщи Христо Иванов пред публицисти след срещата.

Той посочи, че двете партии са постигнали единодушие цялото управление на касата да бъде оттеглено. Всички регулатори, които чакат смяна в управлението, ще би трябвало да изчакат правенето на новите правила преди да се стигне до избора на нови ръководители.
Разбрахме се да стартираме диалог за правилник, който да бъде написан най-сетне, по тази причина по какъв начин ще бъдат предавани и попълвани регулаторите и който да подсигурява единодушието в границите на партиите, които поддържат ръководството “, добави депутатът от ПП-ДБ Христо Иванов.
По думите му ще отнеме време регламентът да бъде контрактуван.


Това ще бъде детайл от укрепването на парламентарното болшинство, а не източник на разтърсвания, каквито през вчерашния ден видяхме “, изясни Иванов.
От думите му стана ясно, че Борисов са декларирали поддръжката си към държавното управление и персонално към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

От изказването на Борисов пък стана ясно, че регламентът ще важи и за промяната на шефовете на специфичните служби. Той беше безапелационен, че няма да желае оставката на финансовия министър Асен Василев, който го уверил, че събираемостта за последния месец е с 1 милиарда лева повече.
Вчера те ме упрекнаха за „ Възраждане “, а аз пък упреквам тях за „ Лукойл “. Разбрахме се всичко това да бъде разказано в правилник – служби, регулатори, конституционно болшинство “, сподели Борисов, визирайки избора на подуправителя с гласовете на „ Възраждане “.
Преди да се организира срещата министър председателят Николай Денков съобщи, че чака ГЕРБ да отдръпват подуправителя на НЗОК.

Според премиера в ДАНС имало сигнал до прокуратурата за това, че Мавров е „ лобирал по метод, който изисква инспекция от прокуратурата “. Въпросният отчет на организацията е бил препратен на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, с цел да запознае парламентарните групи, в това число ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Премиерът беше безапелационен, че не може човек с проблем да ръководи институция с 8 милиарда бюджет. Със същите претекстове през вчерашния ден ПП-ДБ оповестиха, че няма да поддържат Мавров за поста.

Той напомни и по какъв начин стана изборът на Мавров – с гласовете на Движение за права и свободи и „ Възраждане “, което, съгласно Денков станало „ силово “.

Отношение по тематиката все и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той съобщи, че тя е прикючила.
Темата завърши, ще бъде поискана оставката и на шефа на Касата, и на зам.-шефа ѝ, и ще тръгне процедурата отначало по нов правилник “, съобщи той пред публицисти.
Той уточни, че представители на Движение за права и свободи също са участвали на диалога през днешния ден сред ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и министъра на финансите Асен Василев по тематиката.

Разумно е да се направи този правилник в партиите, които поддържат държавното управление и конституционното болшинство, ще участваме в това нещо, сподели Пеевски.

Той посочи, че ще вземат участие в регламента, който визира конституционното болшинство и регулаторите.

В ръководството, изпълнителната власт няма да се включваме нито на равнище министри, нито на зам.-министри, съобщи Пеевски.

В отговор на въпрос той сподели, че ще имат хора в регулаторите, както имат представител в Българска народна банка.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР