Военна прокуратура вчера направи нов оглед на мястото, където автомобил

...
Военна прокуратура вчера направи нов оглед на мястото, където автомобил
Коментари Харесай

Асфалтирали катастрофата с Кирил Петков „по график“

Военна прокуратура през вчерашния ден направи нов оглед на мястото, където автомобил на НСО блъсна “Ауди ”, в което почина мъж на 63 година
Отстраниха шефа на пътното ръководство във Варна, изпратен е сигнал до държавното обвиняване

Обвинителите с пагони отхвърлят коментар

Пресен асфалт покри мястото на злополуката сред кола на НСО и “Ауди ” край Аксаково, а от пътно ръководство във Варна оповестиха, че кърпели пътища от републиканската мрежа по график. Джипът на НСО превозваше съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, а в тнего се оказа, че е пътувал и пиарът на партията Найо Тицин.

В една от най-големите варненски фейсбук групи “Виждам те КАТ Варна ” със 147 000 членове заваляха мнения, че асфалтирането на мястото на злополуката е направено в почивните дни и че там тъкмо не е имало потребност от ремонт на трасето, защото настилката била добра и без дупки. Варненци заподозряха, че с асфалта се прави опит за прикриване на доказателства за аргументите за случая от 16 май, при който почина 63-годишен мъж, а брачната половинка му е в болница в тежко положение.



Шофьорът на НСО не е имал видимост към Т-образното кръстовище.

В друга фейсбук група “Споко, Варна ” се появиха отзиви, че от тук нататък всевъзможни нови експертизи са невъзможни. Зададен бе и въпросът за какво липсват други кръпки на асфалта в региона, откакто от пътно ръководство настояват, че ставало въпрос за планови поправки. “Асфалт е комплициран единствено на мястото на злополуката, както и на още един сектор - тъкмо преди кръстовището, където водачът, виждайки колата, би трябвало да набие спирачките и да има спирачен път ”, написа в коментар в Споко Варна Наталия Господинова.



Буйната растителност и огромната табела са пречели на видимостта и на двамата водачи.

След оповестението на случая с асфалтираното място на злополуката от уеб страницата Афера.бг и голям брой реакции в обществената мрежа в понеделник през нощта, през вчерашния ден министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова разпореди неотложно да се образува дисциплинарно произвеждане против шефа на Областно пътно ръководство (ОУП) - Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел “Инвестиционно-ремонтни действия ” в ОПУ - Варна Севдалина Казълова, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Докато тече дисциплинарното произвеждане, чиновниците са отстранени от работа. Те със своите дейности или бездействия са позволили асфалтирането на част от права на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен случай, който приключи със загуба на човешки живот, оповестиха още от Министерство на регионалното развитие. От там обявиха в публично известие, че министър Коритарова е изпратила и сигнал до прокуратурата за дейностите на чиновниците и на компанията, направила ремонта - ДЗЗД Роуд Проджект, в което вземат участие “Хидрострой ” АД и “Транстрой-Варна ” АД.

В следобедните часове през вчерашния ден регионът на злополуката бе отцепен, а военна прокуратура направи нов оглед. През целия ден кола на полицията бе на мястото на случая.

От Военна прокуратура отхвърлиха през вчерашния ден коментар дали преасфалтирането може да затрудни или изкриви следствието. Екип от магистрати с пагони направи нови огледи на ремонтирания сектор. Експрети обясниха пред “Труд news ”, че евентуално задачата на екипа е била да снима отначало асфалта, с цел да го съпостави със фотоси на остарялата настилка, направени при предходните огледи.

Позиция
„ Хидрострой “ АД: Участъкът не е в наш обсег, не сме взели участие в асфалтополагане
Във връзка с публикуваното известие за подаден сигнал до прокуратурата за дейностите на чиновници Агенция “Пътна инфраструктура ” и на компанията, направила ремонт на пътен сектор на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен случай - ДЗЗД РОУД ПРОДЖЕКТ, в което вземат участие “ХИДРОСТРОЙ ” АД и “ТРАНССТРОЙ-ВАРНА ” АД, бихме желали да уточним следното:

Има подписан контракт сред Агенция “Пътна инфраструктура ” и ДЗЗД РОУД ПРОДЖЕКТ за “Поддържане и ремонтни действия на републиканските пътища на територията на Североизточен регион ” за обособена позиция №1 - ОПУ Варна. Въпросният пътен сектор на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково попада в заданието по контракта за м. май 2024 година, само че не е част от обсега на активност на “Хидрострой ” АД, в качеството му на съучастник в консорциума.

Дружеството “Хидрострой ” АД и негови чиновници, и техника не са взели участие в организацията и осъществяването на строително-ремонтни действия, включително и асфалтополагане, в посочения сектор.
Инж. Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност пред “Труд news ”: Очаквам цялата виновност да хвърлят на починалия водач
Нито един от двамата водачи не е имал видимост



Очаквам този случай да приключи с това, че отговорен ще бъде починалият водач, тъкмо както се случи със починалия водач на рейса на автомагистрала “Струма ”, разяснява пред “Труд news ” инж. Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност.

“На мястото на злополуката на разклона за Аксаково има доста дефицити на пътна сигурност - знаци, маркировка, видимост... Но от 2 години тематиката: “Пътищата ни убиват ” не е на вниманието на обществото и на медиите. Днес постоянно виновността би трябвало да се хвърля на водача, а в случай че той е умрял - още по-добре, тогава отговорни няма ”, добави инж. Милчев.

На 18 май - на втория ден след злополуката, при която почина 63-годишният водач Христо Иванов от Аксаково, а жена му Красимира бе тежко ранена, специалисти от Института по пътна сигурност изследваха пътната конюнктура на мястото на конфликта на частния автомобил със служебния джипа на НСО, в който пътували Кирил Петков и Найо Тицин. Основният извод е, че и двамата водачи - Христо, който излязъл на основния път Добрич-Варна откъм аксаковската улица “Добруджа ” и старши сержантът от НСО, който пътувал по основния път към Варна, не са имали добра видимост.

От страната на ул. “Добруджа ” има знак “Стоп ”, който наложително би трябвало да се съблюдава от водачите заради огромния трафик по основното шосе, което няма разграничителна линия. Дори и да се одобри, че Христо е спрял на знака, той не е можел да види идващия от лявата му страна джип поради буйна растителност - дървета и шубраци, както и една голяма табела. Заради същите трудности водачът от НСО не е можел да види кръстовището от по-голямо разстояние. Смята се, че той е съумял да го направи от към 140 метра и тук към този момент поражда въпросът с каква скорост е трябвало да се движи джипът, с цел да успее да спре, преди да удари частния автомобил.

“Не мога да разясня скоростта на служебния автомобил на НСО. Факт е, че в региона няма данни за знак, с който се вкарва ограничаване на скоростта. В разнообразни изказвания слушам разнообразни стойности на позволената скорост на кръстовището, както и слушам, че водачите от НСО употребяват режим на специфични коли, когато охраняваното от тях лице е под опасност - т.е., че имат право да карат с превишена скорост. Не мога да знам дали ще употребяват сходна защитна теза, само че в някакъв миг евентуално те могат да потвърдят, че охраняваният като някогашен министър председател Кирил Петков е бил застрашен ”, сподели още инж. Милчев.
Отстраненият шеф на ОПУ-Варна Явор Пасев пред “Труд news ”: Имаме месечни задачи, никой не ни сподели да не вършим нищо след експертизите
Павлина Живкова



- Здравейте инженер Пасев, кажете за какво наредихте да се асфалтира мястото на злополуката с автомобил на НСО край Аксаково?
- Нямам право да приказвам пред медиите, поради следствието, обяснил съм в детайли всичко в АПИ, обърнете се към организацията.

- Кажете ми единствено кое е налагало в почивните дни (в събота и неделя) да се асфалтира секторът на злополуката?
- Фирмите, които работят по трасето, са почнали още в понеделник и работят цяла седмица по задание и по график. Ние си правим дейностите, това не се е случило в резултат на злополуката. Ние си имаме месечни задачи, в които си залагаме изкърпване по републиканските пътища, имаме си график, в който е заложено тъкмо в този интервал да се мине оттова и се е кърпело... Получил се е някакво съвпадане. Никой не ни уведоми, че след всевъзможни типове експертизи не би трябвало да вършим каквото и да е било по пътя. Това е, което мога да кажа. Не разбирам за какво в този момент се приказват небивалици.

- Истина ли е, че сте назначен за началник на пътно ръководство с протекциите на “Продължаваме смяната ”, техен кадър ли сте?
- Просто по тяхно време съм назначен. Старият шеф се пенсионира, аз бях работил четири години в пътното и просто... на негово място. Нито избутвам някого, нито...
Експерти по пътна инфраструктура пред “Труд news ”: Строителите не са пазачи на местопроизшествия
Строителите няма по какъв начин да пазят местопроизшествия и няма по какъв начин да знаят по кое време при злополука или случай на пътя не би трябвало да асфалтират, разясниха пред “Труд news ” инженери с дълготраен опит.

“Труд news ” потърси специалисти по пътно строителство, които означиха, че компаниите, които са наети от страна или общини да се грижат за поддръжката на пътната инфраструктура, работят по месечни графици, с цел да извършват в период публичните поръчки, които са спечелили.

Справка в уеб страницата на АПИ по информация за договорите за поддръжка на Републиканската пътна мрежа договорът с ДЗЗД Роуд Проджект ( “Хидрострой ” и “Трансстрой-Варна ”) е със период от 11 март 2024 година до 10 март 2028 година. Цялото название на контракта е “Поддържане и ремонтни действия на републиканските пътища на територията на СЕВЕРОИЗТОЧЕН РАЙОН, за обособена позиция №1 - ОПУ ВАРНА ”.

Поръчката включва поддържане на пътната мрежа, настоящи поправки, зимното поддържане, както и Ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки, целящи неотложно възобновяване на минимално равнище на обслужване след пораждане на спешни обстановки като свлачищни феномени, сривания, изравяния, опустошения на мостови уреди, лавини, обстановки вследствие на бедствия, повреда или естествени феномени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР