Специалности като Администрация и управление в Американския университет в Благоевград

...
Специалности като Администрация и управление в Американския университет в Благоевград
Коментари Харесай

Българските университети започват да реагират на пазара на труда

Специалности като " Администрация и ръководство " в Американския университет в Благоевград или " Информационни технологии " в Софийски университет могат да донесат приход на приключилите от над 3400 лв.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: Новата ранглиста на университетите, годишната тирада на Путин и ще стигне ли здравният мораториум до съд

И още: Собственикът на " Актавис " разгласи съкращения на над 25% от персонала; Идва ли краят на свободния интернет в САЩ; Започва първата стачка в Ryanair
14 дек 2017
Да дигитализираш Атон

Преодоляване на недоверието се оказва разковничето към един от най-мащабните филантропични научни планове у нас през последните години
1 дек 2017
Общото заседание на СУ " Св. Климент Охридски " резервира ректора и се скри от медиите

Не се сбъднаха заканите за бъдещето на проф. Анастас Герджиков, макар че докладът му мина със странните 197 гласа при 399 регистрирани
30 ное 2017
Учи, с цел да харчиш повече

Високообразованите хора в България в множеството случаи разполагат с по-високи приходи по отношение на връстниците си с по-ниска подготовка
29 сеп 2017 За първа година безработицата измежду приключилите висше обучение пада под 3% и е на равнище 2.91% приблизително за висшистите през последните пет години. За съпоставяне - през 2013 година без работа са били над 4% от тях.

Това е един от изводите при представянето на следващото издание на рейтинговата оценка на университетите, показана от министъра на образованието Красимир Вълчев и Георги Стойчев от " Отворено общество ". Те откроиха точно наклонността за по-добра връзка сред пазара на труда и висшето обучение. Най-добрият образец се открива в специалностите медицина и защита - на процедура всички, които ги приключват намират реализация и освен това за последните четири години студентите в здравното обучение са се нараснали с 66%.

В същото време се удостоверяват огромните разлики в междинните равнища на приходи, безработица и приложение на добитото висше обучение съгласно приключеното професионално направление и надлежно висше учебно заведение. Нараства и знакът, който демонстрира, че от ден на ден висшисти намират работа, за която се изисква такава степен на обучение - от 45% на 49%. " Това усъвършенстване не е малко, само че не може да промени общата картинка, която е че половината от осъществилите се висшисти в България са на позиции, за които не е належащо толкоз високо обучение ", съобщи Стойчев.

Има и нарастване в приноса на приключилите университети към осигурителната система - делът им е нараснал от 75% през 2014 г на 79% през тази година.

Ако желаете огромни приходи - учете математика

Средният облагаем приход на приключилите висше обучение е 1148 лв. и 45 стотинки, като професионалните посоки, в които приключилите получават над 1000 лв. облагаем приход се увеличват от 20 на 30 през 2017 година. Лидерите по най-високо възнаграждение са специалности като " Администрация и ръководство " в Американския университет в България и " Информационни технологии " в СУ " Св. Климент Охридски ", за които месечното възнаграждение е над 3400 лв..
Министър Вълчев акцентира, че в най-голяма степен се усъвършенстват индикаторите за облагаем приход и застрахователен приход в професионални посоки, в които се изисква задълбочено проучване на математика и естествени науки - като металургия, машинно инженерство, електроника, електротехника и автоматика, общо инженерство.

В същото време в някои университети приемът по тези посоки понижава поради " слаби знания от междинното учебно заведение по математика и естествени науки ". " Ако можем да дадем един съвет към децата - то е да учат математика и естествени науки ", сподели той. Според Вълчев това ще са предметите с максимален предстоящ растеж на приходите, както и че ще се запазят положителните индикатори за реализация.
Професионални посоки с най-високи междинни приходи

1. Информатика и компютърни науки - 2212 лв.
2. Математика - 1963 лв.
3. Комуникационна и компютърна техника - 1698 лв.
4. Обществено здраве - 1662 лв.
5. Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми - 1661 лв.
6. Металургия - 1602 лв.
7. Военно дело - 1511 лв.
8. Фармация - 1405 лв.
9. Медицина - 1398 лв.
10. Електротехника, електроника и автоматика - 1390 лв.

Не е значимо единствено какво учите, само че и къде

Георги Стойчев раздели професионалните посоки в България съгласно степента на реализацията им на две огромни групи

В едната той сложи медицина, защита, обучение - такива, за които може да се каже, че " има значение какво учите, а не къде ". Това са най-вече специалности, за които страната е главен шеф, а разликите в рейтинговите им оценки са доста дребни т.е. другите университети оферират образование близко по качество.
В другата са направленията с по-пряка връзка с действителната стопанска система - като инженерните и естествените науки, в това число и най-популярните като стопанска система, и администрация и ръководство. " За тях е значимо и къде учите, не просто какво ", съобщи той. Сред приключилите " Икономика и компютърни науки " в СУ да вземем за пример безработицата е под 1%, а за същата компетентност в университета в Шумен - 4%.

Когато става дума за съответната компетентност в обещано направление, тогава къде се преподава би трябвало да е основен мотив при избора. " Едно е да завършите архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия или пък да завършите " Пожарна и спешна сигурност " в Академията на Министерство на вътрешните работи ", даде образец Стойчев.

Как рейтинговата система ще се отрази на образованието

Министерството на образованието няма да утвърди държавен банкет в 15 професионални посоки. " Това са най-вече посоки, в които избуя нерационално търсене. Основно стопанска система, администрация и ръководство и туризъм ", съобщи той. Решението ще се вземе и въз основата на рейтинговата система.
Пазарът на труда очевидно е оказал въздействие, защото по отношение на 2013 година, да вземем за пример, признатите в направление стопанска система през 2017 година са намалели с 13 000 души или с 22%. Общо 51 000 са признатите студенти през тази година, като 38 000 от тях са образоват за степен бакалавър.

Класациите на университетите - без огромни промени по върховете

С изключение на три посоки, във всички останали водачите се резервират. Разместванията по върховете са само в интерес на СУ " Св. Климент Охридски ". Той към този момент дели първото място в направленията " Администрация и ръководство " (заедно с Американския университет в България), " Политически науки " (заедно с Американския университет в България), " Здравни грижи " (Заедно с медицинския университет в Плевен). В първите две посоки УНСС заема второто място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР