Няма да има изпити и матури за влизане в 1

...
Няма да има изпити и матури за влизане в 1
Коментари Харесай

Няма да има матури за детската градина и за 1 клас

Няма да има изпити и матури за влизане в 1 клас или за постъпване в детската градина. Това съобщи служебният учебен министър проф. Галин Цоков пред Българска национална телевизия.

Той добави, че децата, влизайки в първи клас, ще могат напълно обикновено да овладеят знанията и уменията, свързани с образователните стратегии.

Проф. Галин Цоков разяснява и, които и през актуалната година се появиха в изпитните разновидности. Той изясни, че това, което се случи на матурата по БЕЛ, е обвързвано с процеса на разпечатване на самите проби във връзка с първия модул с диаграмата. При някои принтери поради конфигурация не излезе самата диаграма, а единствено числата и цифрите, свързани с нея. Анализът сподели, че защото учениците пишат отговорите настрана от теста, който получават, не може да се дефинира броят на учениците, работили на тест без диаграма.

Поради тази причина ще се присъдят 4 точки на всички зрелостници за 13-та задача . В МОН в деня на изтегляне на теста са направени всички инспекции във връзка с разпечатване на материалите и там не е имало подобен проблем. МОН събира цялата информация за там, където е имало подобен проблем, с цел да се предложи да се създадат промени в потреблението на техниката.
 Няма да има ощетени възпитаници поради техническата неточност в матурата по БЕЛ, твърди МОН
Няма да има ощетени възпитаници поради техническата неточност в матурата по БЕЛ, твърди МОН

Някои възпитаници получиха проби с изчезнала диаграма на 13 задача

След вчерашната се появиха недоволства от зрелостници по отношение на записа за слушане по британски език. Според Галин Цоков записът е бил добър и понятен. Няма съображение да се твърди противоположното. Погледнати са и въпросите към текста и те не са били толкоз сложни.

Само към 1300 души са се явили на матура по математика.

С измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение зрелостниците ще могат да се явят за повишение на оценката си. Тази година се явиха 6 души, не се трансформира оценката в дипломата, а се издава в допълнение уверение, с което може да се кандидатства във висше образователно заведение.

За парите за висше обучение, проф. Галин Цоков уточни, че би трябвало да се преструктурира бюджета, с цел да може университетските преподаватели да получат нужното нарастване на заплатите. Няма пари в бюджета и за за бакалавърска, магистърска и докторантска поръчка в университетите.
 Синдикатите остават в протестна подготвеност, до момента в който не се изплатят парите за висшето обучение
Синдикатите остават в протестна подготвеност, до момента в който не се изплатят парите за висшето обучение

Парите и качеството на образованието би трябвало да вървят в синхрон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР