Специално за auto-press.net от Маркус Ефлер, Global Press, Нормандия Иконата

...
Специално за auto-press.net от Маркус Ефлер, Global Press, Нормандия Иконата
Коментари Харесай

Alpine под власта на тока?

Специално за auto-press.net от Маркус Ефлер, Global Press, Нормандия

Иконата на френските спортни коли и спортният тим от Формула 1 Alpine ще се движи напълно електрически в бъдещето. Поглед зад кулисите на пъргавия филиал на Renault демонстрира по какъв начин и с кои модели ще би трябвало да работи това.

Монтажният завод е ярък и клинично чист. Служители деликатно сглобяват V6 мотор като събират в неговия блок цилиндри, клапани и други многочислени елементи с цел да образуват техническо произведение на изкуството. Концентрирано успокоение царува тук, в тази стая в постройка във Viry-Chatillon, южно от Париж. Това е по този начин единствено от три години – толкоз дълго, колкото Renault Group пусна своята спортна марка Alpine да взе участие във Формула 1.

Няколко метра по-надолу по коридора спокойствието и тишината са до тук в спортния център на Alpine. Двигател бучи толкоз мощно на тестовия стенд, че даже дебелите двойни шумоизолиращи порти не могат изцяло да заглушат шума в прилежащата стая. Софтуерът на компютрите, свързани там, симулира процеси на превключване и понякога от блока на мотора излиза пламък.

В друга стая по-късно ще бъде показано дали симулацията устоя в действителността. На стената на монитори инженерите и стратезите могат да наблюдават надпреварите и обвързваните с тях телеметрични данни в действително време и да поддържат екипа на пистата.

Формула 1 е единствено един от няколкото уговорката в моторните спортове, с които Alpine показва имиджа си на марка спортни коли във Франция. Емоционално, с доста високи технологии и пристрастеност, по този начин се показва филиалът на Renault пред своите почитатели и всички, които биха могли да станат такива по международните спортни писти. Защото дребната, само че фина марка има огромни проекти за бъдещето и не желае да остане толкоз дребна.

Докато настоящето купе, Alpine A110, сега се мери с Porsche 718, нататък се чакат още седем модела да реализират нови висоти до 2030 година И всички те ще работят на електричество. Преминаването към електрическо задвижване би трябвало да се случи толкоз бързо, колкото Alpine 110 се движи по селските пътища на Нормандия. Мениджърите не виждат в това несъгласие с предходния имидж на марката или с шумните зрелища и почитателите на класическия моторен спорт.

„ Забавлението от шофирането е част от ДНК-то на Alpine “ - споделя продуктовият управител Чарли Биардо - „ коляновият вал не е безусловно нещо наложително “.

Първият електромобил, Alpine A290, ще стартира офанзивата с акумулатори през идната година. Това е 3,99 метра пай, само че 1,82 метра необятен и 1,52 метра висок автомобил с предно задвижване с чисти, къси надвеси и 2,55 метра междуосие. Технически автомобилът е основан на бъдещото електрическо Renault R5. За разлика от бета дизайна на A290 с неговите две порти и три седалки, индустриалната версия ще бъде модел с четири порти с оптически камуфлирани дръжки откъм гърба. Теглото би трябвало да бъде ниско за електричка - 1500 кг. Alpine към момента не е дава данни за продуктивността, само че евентуално ще има 380 к.с. и пробег от над 300 километра.

Пълноценен кросовър с 89 киловатчаса батерия и задвижване на всички колела ще последва през 2025 година, основан на Renault Megane E-Tech и Nissan Ariya SUV. Докато тези транспортни средства употребяват груповата форма на електрическо задвижване на Renault Megane E-Tech, Alpine желае да се еманципира от своя родител с по-късните електрически транспортни средства и да пусне своя лична платформа за електрически транспортни средства.

„ Също по този начин е част от Alpine да създаде модел от нещо свое лично “ - изяснява Роберто Бонето, вицепрезидент на Alpine - „ Първият автомобил, който ще реализира електрическа самостоятелност след три години, ще бъде задвижваната от акумулатори версия на добре познатия Alpine 110 с две порти. “

Всички транспортни средства са създадени в Les Ulis, югозападно от Париж. Тук инженерите уточняват камуфлажния първообраз или тестват бъдещия, изцяло дигитален кокпит. Производството обаче се прави на два часа път с кола, а точно в историческата централа в Диеп на брега на Атлантическия океан. В момента 4000 автомобила вид 110 напущат постройките на автомобилния производител, учреден през 1955 година от Жан Раделе, всяка година.

Над 20 000 бройки от това купе към този момент се движат основно по френски, само че също по този начин и по немски, английски и някои други пътища. Това е към два пъти повече, в сравнение с са създадени от по-ранната лична разработка A310 сред 1971 и 1985 година Но няма съпоставяне със славните дни, когато от средата на 70-те години на предишния век, в партньорство с Renault, R5 Alpine дефинира удоволствието от шофирането a la francais - и преубеди доста почитатели на VW GTI.

В комерсиалния регион на китното селце за летни гости, откъдето започва алпийската история, производителят към момента има свободен потенциал на своята повърхност от 76 000 квадратни метра. В момента има 350 чиновници, работещи „ на една промяна “, както изяснява индустриалният шеф Ан-Катрин Басет, само че „ елементарно можем да удвоим потенциала “.

Производството включва няколко робота - да вземем за пример за сглобяване на доставените алуминиеви елементи на тялото, и доста ръчна работа. Атмосферата във фабриката е съвсем фамилна, по-скоро като във Ferrari, в сравнение с Porsche. И може би, дружно с Италия и Германия, Франция скоро също ще бъде причислена към огромните народи правещи спортни коли.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР