Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата погна бившия зам.-кмет на Плевен Алексей Зелов за подкупите

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против заместник-кмета на община Плевен Алексей Зелов.

Обвинението е за желани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лв..

Зелов е упрекнат, че в интервала от месец ноември 2011 година до месец април 2014 година е желал и получавал пари, които не му се поставят. Зелов получавал парите от шеф на компания. С сдружението общината имала контракт за поддръжка и ремонт на публичното осветяване на Плевен, подписан през януари 2011 година Според прокуратурата действието е осъществявано в изискванията на продължавано закононарушение. Зелов също по този начин е извършил закононарушението в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - заместник-кметът на община Плевен.

Исканите пари били определяни като % (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на компанията реализатор за осъществените действия, които тя представяла в общината. Зелов разпореждал стартирането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на сдружението единствено в случай че получел на ръка претенции % от съответната сума.

В общо 16 случая упрекнатият заместник-кмет получавал приблизително по 4 - 6 хиляди лв., с цел да разпореди всяко заплащане към компанията.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по наказателното дело.

 Арестуваха с рушвет зам.-кмет на Плевен
Арестуваха с рушвет зам.-кмет на Плевен

От ГЕРБ отхвърлят

Припомняме, Зелов беше арестуван от чиновниците на ДАНС на 22 април 2014 година Зам.-кметът беше задържан в кабинета си, директно откакто получил от шефа на компанията следващия плик с 4 000 лв. рушвет - 40 белязани банкноти с номинал 100 лв..

Веднага след ареста на Зелов от ГЕРБ отхвърлиха да са разпъвали политически чадър над никого в Плевен . Тогава общинският консултант от ГЕРБ Даниела Гонкова Зелов не е член на ГЕРБ, а е поканен за зам.-кмет от тогавашния кмет на Плевен проф. Димитър Стойков, повдигнат от ГЕРБ.

 От ГЕРБ отхвърлят да са разпъвали чадър над някого в Плевен
От ГЕРБ отхвърлят да са разпъвали чадър над някого в Плевен

Общинска съветничка не знае дали е задържан зам.-кмет

На 23 април 2014 година Софийска градска прокуратура упрекна заместник-кмета на Плевен Алексей Зелов за изнудването, разказано нагоре.

На 25 април 2014 година състав на Плевенския областен съд постанови мярка за неотклонение " задържане под стража " по отношение на Зелов . Мярката непрекъснат арест по отношение на зам.-кмета беше доказана и от Апелативния съд във Велико Търново.

Обвинението против Зелов беше импортирано в Окръжния съд в Плевен на 7 август 2014 година. Делото против него потегли на 3 декември същата година. Тогава той изрично не се призна за отговорен, макар доказателствата и изказванията на 10 очевидци.

На 17 февруари 2015 година Окръжният съд в Плевен призна за почтен някогашния заместник-кмет на общината Алексей Зелов по повдигнатото му обвиняване, че е взел рушвет. Съдът го оправда по наличието на цялото обвиняване , което му бе повдигнато от Софийската градска прокуратура, след следствие на ДАНС. Мотивите на съда - в обвиняването не било потвърдено, че Зелов е взел 4 000 лв. рушвет от компания, която е поддържала публичното осветяване в Плевен. Решението на съда пристигна макар хващането на Зелов с белязани банкноти.

Тогава наблюдаващият прокурор по делото съобщи, че ще стачкува решението на съда пред Апелативния съд във Велико Търново и ще упорства за пет години затвор, ефикасна присъда.

 Проверката на ДАНС не касае работата на община Плевен, отсече кметът
Проверката на ДАНС не касае работата на община Плевен, отсече кметът

Той от през днешния ден е на работа

На 28 септември 2015 година Зелов беше приет за отговорен от Апелативния съд във Велико Търново. Той беше наказан на 3 години и шест месеца ефикасна присъда . Зелов още веднъж беше арестуван.

Върховният касационен съд обаче анулира наказването и върна делото в Апелативния съд във Велико Търново . То бе прегледано наново от нов състав, който счете, че оправдателната присъда е постановена при позволено още в досъдебното произвеждане значително нарушаване, довело до ограничение правата на обвинения.

Така делото беше дефинитивно върнато в прокуратурата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР