Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента

...
Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите ще бъдат преизчислени след 1 юли

Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в Народното събрание председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се цели да бъде запушен вакуумът, който се чака да се получи след 1 юли при определянето на лихвените проценти по заемите. Промяната ще засегне множеството от заемите, подписани в последните няколко години.

Преди година Българска народна банка разгласи, че от 1 юли 2018 година стопира да пресмята показателя СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски заеми в България. Причината за това решение са затегнатите правила от Евросъюза след финансовата рецесия, когато стана ясно, че огромни европейски банки са правили пазарни операции с показателите ЮРИБОР и ЛИБОР. Според нов еврорегламент базата за броене на лихвите би трябвало да се пресмята единствено от лицензирани админи. С формалното опрощение, че не разполага с сходен лиценз, Българска народна банка реши да прекрати изчисляването и публикуването на СОФИБОР, само че по този начин и не стана ясно за какво не е кандидатствала за лиценз.

" За да се подсигуряват изясненост и предвидимост на връзките с потребителите ", депутатът Менда Стоянова предлага промени в три закона, излиза наяве от претекстовете към тях. Това са законите за кредитните институции, за потребителския заем и за заемите на недвижими парцели. В тях се вкарват текстове, които указват, че референтните показатели за установяване на лихвените проценти от 1 юли би трябвало да бъдат препоръчани от всяка банка, като се съблюдават условията на специфичния еврорегламент. Изрично е записано, че новият лихвен %, който ще се образува след смяната, не може да надвишава размера на лихвата преди нея. Освен това всеки кредитополучател би трябвало да бъде известен от банката за смяната в контракта. Ако потребителят не е склонен с метода, по който към този момент ще се начислява лихвата, той може да го покрие предварително, само че със съответната такса, написа " Сега ".

Промяната в определянето на референтни показатели, въз основата на които се дефинират и лихвите по заемите, ще засегне голям брой кредитополучатели - по данни на в. " Банкер " 85% от кредитния пазар. Масово договорите за левови заеми, подписани след 2014 година, са върху СОФИБОР и те доминират над заемите в евро. Има обаче заплаха определянето на референтен показател по кредитните лихви от всяка една банка да докара до огромни разлики в третирането на клиентите според от това по кое време е подписан договорът с тях.

Именно поради това Асоциацията на банките в България (АББ) от известно време води договаряния за избавяне на СОФИБОР. Отново по информация на в. " Банкер " се търси нов админ, който да получи нужния лиценз.

ОТ Асоциацията на банките в България прецизират, че в случай че се стигне до преустановяване на СОФИБОР, той ще бъде сменен с други, " обществено налични показатели или с калкулации при потребление на данни от публична статистическа информация ". От асоциацията не могат да посочат какъв дял от кредитополучателите ще бъдат наранени, тъй като това е самостоятелна комерсиална информация на всяка банка. " Можем да кажем, че след законодателните промени през 2014 година, които вкараха потреблението от банките на тези показатели при определянето на референтен лихвен %, броят на такива контракти набъбна доста ", разясниха от асоциацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР