Спасителят на богоявленския кръст от студените води на р. Чая

...
Спасителят на богоявленския кръст от студените води на р. Чая
Коментари Харесай

За шести път Мартин Пеев "спаси" кръста в Асеновград

" Спасителят " на богоявленския кръст от студените води на р. Чая в Асеновград е асеновградчанинът Мартин Пеев. Той бе награден персонално от кмета на общината доктор Христо Грудев, който му пожела здраве и го поздрави за мъжката мощ и храброст. Най-бързият измежду всички смелчаци получи 10 литра алено вино и 200 лева Разпятието също остава в неговия дом.
 
Въпреки студеното време, стотици локални поданици и посетители на Асеновград шестваха, обединени от медените звуци на родопските гайди. А над 70 бяха запалянковците, които скочиха в ледените води на реката. Йордановден в Асеновград стартира обичайно със света литургия в църквата " Св. Николай Чудотворец ". От храмовете в града, тъкмо в 08:30 ч., потегли и литийно шествие до " Пешеходния мост ".
 
 Богоявление в Асеновград Богоявление в Асеновград Източник: Zonanews
Там бе осъществен водосвет за здраве, след което се организира и ритуалът по " спасяването " на Божия знак. Тържественото честване на Богоявление продължи с освещаване бойните флагове на 4-ти Артилерийски полк. А на сцената на площад " Акад. Николай Хайтов " се изви празнично хоро, под съпровода на фолклорни ритми, в осъществяване на солиста на БНР и отбор " Българе " Любомир Петов, майстора на родопската гайда и началник на гайдарски състав " Големите гайди " Стефан Янев и орк. " Оникс ".
 
 Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Източник: Община Асеновград
Кметът поздрави всички асеновградчани във връзка днешния празничен ден: " Уважаеми съграждани, Честито Богоявление! Светъл ден. Божи ден. Йордановден е един от най-големите християнски празници, който е знак на единството и вярата. Нека се надяваме на мир и благоденствие, дано вярата ни сплотява! На всички именици желая да поднеса своите откровени пожелания, на първо място, за здраво здраве. Следвайте образците на положително, религия, човечност, истина! Отстоявайте достойнството на Вашите имена и ги носете с горделивост, самочувствие, като спечелили! Бъдете образец за поколението след Вас! Днес означаваме и 176 години от рождението на поета, бунтовник и държавник Христо Ботев! Поклон пред всички герои, дали живота си, с цел да можем през днешния ден да живеем в свободна България! "
    
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР