Спадът в продажбите на РС устройства е двуцифрен през 2022

...
Коментари Харесай

Продажбите на РС-та падат, но има светлина в тунела


Спадът в продажбите на районен съд устройства е двуцифрен през 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на лични компютърни устройства в международен мащаб са намалели с 13% през 2022 година – до 434,5 милиона броя, сочи неотдавнашен отчет на Canalys. В своята статистика специалистите са взели поради освен обичайните преносими компютри и настолни компютри, само че също таблети и хромбуци, като точно Chrome OS компютрите записват максимален спад.

Въпреки отрицателната динамичност, анализаторите означават обнадеждаващи признаци в категорията на таблетите. През последното тримесечие доставките на такива устройства са нарастнали с 1% на годишна база – до 43,2 милиона единици, след спад през предходните три тримесечия.

За цялата 2022 година производителите пуснаха на пазара 150,8 милиона таблета, с 5% по-малко на годишна база. Първите 5 марки в тази категория са Apple, Samsung, Amazon, Lenovo и Huawei с пазарни дялове надлежно 40,3%, 19,2%, 9%, 7,7% и 4,2%.

„ Въпреки спада от 2021 година, доставките на таблети през 2022 година са много над равнищата преди пандемията ”, разяснява анализаторът на Canalys – Химани Мука. Според него, има място за предстоящ напредък в този сегмент от районен съд пазара.

„ Нуждата от цифровизация на образованието остава висока в разрастващите се пазари, където таблетите постоянно са желани пред преносимите компютри заради преимуществата в цената и свързаността ”, добавя Мука.
още по темата
Canalys вижда положително вероятности и в комерсиалния сегмент, където таблетите могат да бъдат потребни за мобилни служащи, професионални консуматори, чиновници в точки за контакт с клиенти и офис конферентни центрове.

На пазара за хромбуци обстановката е по-сложна, само че и тук специалистите виждат нещо обнадеждаващо. През четвъртото тримесечие спадът на доставките се забави до 10%, до момента в който през предходните пет тримесечия беше доста по-силен. В същото време, съгласно резултатите от цялата 2022 година, доставките на хромбуци са намалели с съвсем 50% – до 17,7 милиона единици.

Лидер в тази категория устройства е тайванската компания Acer, която пусна 4,25 милиона хромбука през предходната година, или 24% от общия размер. На второ място е Lenovo с 20,9% дял, следвана от HP Inc., Dell и Asus. Всички снабдители означават двуцифрен спад, само че най-вече са потънали доставките при HP и Lenovo – надлежно с 65,6% и 54,4%.

Canalys класира и водещите марки на пазара за компютри като цяло (включително настолни, преносими компютри и таблети). Начело е Apple, която е доставила съвсем 88 милиона лични компютърни устройства през предходната година или 20,2% от общия размер. Най-малък спад по отношение на 2021 година се следи при таблетите iPad  и компютрите Mac – с 2,4%.

За съпоставяне, Lenovo и HP, които са на второ и трето място в топ 5, търпят годишен спад надлежно от 20,4% и 25,4%. Експертите правят оценка приноса на тези снабдители в предлагането на компютри и таблети на 18,2% и 12,7% от целия пазар.

Четвърто и пето място заемат Dell и Samsung, които са доставили 50 и 32,2 милиона лични компютърни устройства. Това им отрежда дялове надлежно 11,5% и 7,4% от световния пазар.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР