Солеността на Черно море рязко е намаляла след разрушаването на

...
Солеността на Черно море рязко е намаляла след разрушаването на
Коментари Харесай

Солеността на Черно море е намаляла рязко заради разрушаването на Нова Каховка

Солеността на Черно море внезапно е намаляла след разрушаването на язовирнaта стена на " Нова Каховка " . Това самостоятелното съветско издание за околната среда " Кедр ", като се базира на украинския щаб за очистване на следствията от бедствието.

Стената на " Нова Каховка " в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна. Все още няма достоверни данни за аргументите за разрушаването, като Русия и Украйна се упрекват взаимно.

Според резултатите от тестванията край град Одеса солеността на морето е намаляла съвсем три пъти. Според еколога Евгений Симонов това се дължи на обстоятелството, че голямо количество сладка вода се е изляла в морето.

" Годишният дебит на Днепър е към 55 кубични километра, а в този момент се е нараснал с 10 на седмица ", сподели той.

Резултатите от разлива са десетки наводнени обитаеми места, починали хора и животни. Разливът провокира екокатастрофа по поречието на Днепър, а част от нечистите води, където се влива реката.

По-рано еколози предизвестиха, че обезсоляването на Черно море заплашва цъфтежа на синьо-зелените водорасли, които потискат естествената флора на водоема. Също по този начин токсични субстанции от канализацията и сметищата попадат в морето.

Експертите записаха деветкратен остатък на желязо във водата. Боклук, растения и нечистотия се носят край брега на Одеса, във водата са открити мъртви животни.

До момента замърсяването се популяризира покрай украинския бряг. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в региона на българското черноморско крайбрежие. Министерство на околната среда и Институтът по океанология в България наблюдават придвижването на нечистите води, които към този момент са в Черно море.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР