Софийският завод произвежда трансформатори и превключватели основно за износ ©

...
Софийският завод произвежда трансформатори и превключватели основно за износ ©
Коментари Харесай

"Хюндай хеви индъстрис ко. България" ще има нов собственик

Софийският цех създава трансформатори и превключватели главно за експорт

© Велко Ангелов Корейската Hyundai Electric & Energy Systems Co., която е част от групата Hyundai Heavy Industries и притежател на софийския цех за трансформатори " Хюндай хеви индъстрис ко. България ", възнамерява да се отдръпна от страната. Компанията ще продаде всичките си акции (над 99%) в българското дружество за сумата от 24.5 млн. $ на неназован покупател. Това излиза наяве от известие на Hyundai Electric до корейската фондова борса, оповестено от Nice Information Services. Решението е взето от борда в края на предходната седмица, като договорката се чака да завърши в края на годината. " Капитал " не съумя да се свърже с корейската компания, която няма мейл за контакти, от българското сдружение също не разясниха.

Защо се продава

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според формалното известие задачата на договорката е да се усъвършенства финансовата конструкция на корейската компания. Още през септември Hyundai Electric разгласи, че ще продаде активи и ще пласира нови акции, с цел да си обезпечи в допълнение 150 милиарда вона (около 114 млн. евро) в опит да усъвършенства финансовото си положение. Основната част от средствата ще бъдат употребявани за погашение на задължения, а част от тях ще бъдат вложени в научно-развойни действия. Компанията има фабрики в Индия, Китай, Съединени американски щати и България, както и R&D центрове в Унгария, Швейцария и Китай.

През предходната година Hyundai Electric излезе на алено, като регистрира 179 милиарда вона загуба. Последният доклад за третото тримесечие на 2019 година демонстрира, че продажбите понижават с 4.8% на тримесечна и 12.4% на годишна база, като доближават 385.7 милиарда корейски вона. Причината за утежняването на резултатите е забавянето на вложенията в енергийни планове в Южна Корея през последните месеци. Компанията въпреки всичко съумява да обърне загубата и да регистрира дребна чиста облага към края на септември.

Българският бизнес

Корейската група стъпи на българския пазар през 1997 година - тя приватизира предприятието за произвеждане на трансформатори и електроапаратура " Елпром-трафо ", което няколко години преди този момент беше отделено от тогавашния силнотоков цех " Васил Коларов " в София. През 2001 година името на компанията беше променено на " Хюндай хеви индъстрис ко. България ". Компанията създава трансформатори и превключватели, а продукцията се продава главно в чужбина. През годините броят на работещите в завода остава постоянен - сред 550 и 600 души.

През последните години продажбите на компанията варират сред 60 и 80 млн. лева, като през 2018 година понижават с към една пета и сдружението излиза на загуба (виж таблицата).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР