Софийският градски съд отменя решението на първата инстанция, с която

...
Софийският градски съд отменя решението на първата инстанция, с която
Коментари Харесай

Окончателно! Делян Добрев загуби делото ”Кумгейт” срещу Елена Йончева

Софийският градски съд анулира решението на първата инстанция, с която Йончева беше наказана да заплати 7000 лева обезщетение за 7 от 16-те си изявления, възприети от Добрев като омерзяващи и обидни, видя " Сега " в правосъдните регистри. Актът на градския съд е финален., написа.

 

Скандалът " Кумгейт " се развихри около разкритията на Йончева, че Добрев е съдействал за назначението на свои родственици и другари - така наречен " дрийм тийм ", в община Хасково.

Изказванията на Йончева

 
Софийският областен съд приема умозаключение на експертиза по делото, че в следствие от вредоносното действие, Добрев е получил нарушаване във вестибуларната функционалност, сърдечна аритмия, повишили са се стойностите на артериалното му кръвно налягане, както и са се появили данни за съществуване на смесено обезпокоително депресивно разстройство. Според заключението болесттите са в следствие от стресогенни обществени условия, които съответстват като интервал с изявленията на Йончева.

 

На първа инстанция тя беше наказана да заплати обезщетение на Добрев поради изказвания, че " на основни позиции са назначени някогашни сътрудници... на господин Добрев във компании и сдружения, в които е правил финансова активност, работил по европрограми, това са двамата заместник-кметове, ще забележим на основни позиции кум и кума, на финансови позиции родственици и всички те са обвързани с източване, в действителност с систематизиране на общински и държавни запаси... Искам да кажа, че е направена една скица фактически за разпределение на общински и държавни средства, която евентуално не е единствено в Хасково " ;

 

Тя изяснява още, че моделът " Добрев "  се състои от три елементи. Първата е наглата. Наглата - това е назначението на към този момент свои кумец, кум, кума, шурей, първа братовчедка, на основни позиции в общината. Това законът не не разрешава. Втората част е нарушение на закона. В общината са назначени хора, първо които не дават отговор на условията за държавен чиновник. Тези хора са част от " дрийм тийма "  на господин Добрев. И трето - основана е група, икономическа формация в общината, която насочва към 12 избрани компании общински, държавни и европейски средства...

 

" Не е казусът, че има шурей, първа братовчедка, няколко кумове, кумци и така нататък, а че всички тези хора са били бизнес сътрудници с господин Добрев и в действителност през тях, с тяхно подпомагане и през въпросния шурей, в действителност се източват общински, европейски, държавни средства... Става дума за една огромна, един кръг от компании, които обслужват нечии ползи, тук би трябвало да се копае по-дълбоко ", споделя още Йончева.

 

" Големите публични поръчки за саниране се печелят от избрани компании, свързани с властта. В Хасково да вземем за пример последната поръчка за саниране от юни 2017 година при присъединяване на 130 компании, 10 блока от 11 са извоювани от роднинско-приятелския кръг на регионалния координатор на ГЕРБ, за което имаме документи и сме ги показали в прокуратурата ", афишира тя и от парламентарната естрада. Според нея моделът в община Хасково е модел за това по какъв начин действа ГЕРБ и в други общини.

 

Съдът: Всеки има право на мнение, било то и негативно

Градските съдии Здравка Иванова (председател и докладчик), Цветомира Кордоловска-Дачева и Десислава Чернева изясняват, че не е противоправно да се изричат отзиви с отрицателна оценка, директно или индиректно засягащи някого, когато името му се разяснява във връзка публичен въпрос, обвързван с неговия пост, активност или занимание. Според съда мненията и оценките на Йончева не подлежат на инспекция за честност, защото те са единствено коментар на обстоятелства, които в действителност се са случили. В случая изявленията й не са нито засегнатост, нито клюка.

 

" В изявленията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи достойнството и достолепието на Добрев обстоятелства, по смисъла вложен в закона. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и съставляват заключения, мнения, отзиви, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея обстоятелства и условия ", пишат съдиите и допълват, че изказванията на Йончева са израз на правото й свободно да показва лично мнение по избрани въпроси от публично важен интерес.

 

Съдът признава, че мненията на Йончева са отрицателно натоварени. Но те засягат като цяло политиката на ГЕРБ. " Става въпрос за персонална оценка на коментатора по злободневни проблеми, свързани с способи на систематизиране или разходване на средства от фондове и стратегии ", не престават магистратите. И припомнят, че както Йончева, по този начин и всеки различен жител има право на персонално мнение, било то и негативно. 

 

Градският съд приема, че допустимите граници за рецензия на обществените и изключително на политическите фигури, спрямо частните лица, са доста по-широки. " Изявленията на Йончева, че по искане на регионалния координатор на ГЕРБ (Добрев, б.а.) са назначени на основни позиции родственици, кумове, някогашни съдружници и съученици, че е осъществена безскрупулна и нагла скица за покоряване на общината на един роднинско-приятелски кръг, че става дума за липса на морал и за демонстрация на цялостно дебелоочие, по мнение на въззивния състав съставляват оценъчни умозаключение, а не обидни квалификации, защото се касае за изразено безспорно отрицателно мнение по публични, политически значими въпроси ", се споделя още в правосъдния акт.

 

Напомня се и мнение на висшия съд по друго дело, че " политиците са приели непринудено една обществена роля, която изисква от тях да подлагат на рецензия държанието и дейностите на другите политически субекти и държавни органи, като по този метод ги управляват в полза на обществото, което допуска да са в и по-голяма степен настоятелни, настъпателни и безкомпромисни. Те, от своя страна, умишлено и неизбежно се излагат на близкото наблюдаване и рецензия на своите политически съперници, на публицисти и на цялото общество, което постанова и да демонстрират по-висока степен на приемливост, да са подготвени да бъдат обект на оценка и рецензия в по-висока степен от частните лица, в това число посредством потребление на разнообразни художествени езикови и изразни похвати “.

 

Според градските съдии не може да се направи и безапелационен извод, че здравословните проблеми на Добрев са се обострили поради изказванията на Йончева, а не заради напрегнатата му работа като политик по принцип.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР