Софийският адвокат Стоян Рътков е проверяван във връзка с убийството

...
Софийският адвокат Стоян Рътков е проверяван във връзка с убийството
Коментари Харесай

Разследват известен адвокат за разстрела на фаталната аферистка Станка Марангозова

Софийският юрист Стоян Рътков е проверяван по отношение на убийството на 46-годишната бизнес дама Станка Марангозова. Аферистката бе разстреляна от наемен палач предишния четвъртък вечерта в автомобила си пред паркинг на жилищен блок в софийския квартал „ Младост 1”.

Наемният палач пусна 3 патрона в главата на Станка Марангозова, а с цел да няма подозрение, че жертвата е разстреляна за възмездие, убиецът захвърли изкуствена бяла роза върху натрупа на убитата измамница. Криминалистите са открили, че килърът е избягал с мотор и вероятно е имал съизвършител, написа "Уикенд ".

Основна версия по която работят проверяващите е, че столичният юрист Стоян Рътков може да е обвързван с поръчителството на убийството. Според оперативни данни, постъпили в службите за сигурност, Рътков е желал от Марангозова 1 млн. лв., като това е била комисионната му поради финансова спекулация, развила се с нейно и негово присъединяване преди 10 години.

По това време юристът е защитавал ползите на Станка като юридически консултант във финансовата й пирамида. Впоследствие връзките им се влошили, като Рътков я заплашил, че ще я „ довърши”, в случай че не му се платят парите.

Самият Стоян Рътков също има скандална биография и е заплетен в голям брой измами, даже и закани за убийства. „ Уикенд” написа, че Софийска градска прокуратура е предявила иск против адвокатско сдружение „ Манчев и Рътков “ заради обстоятелството, че единия от съдружниците - Стоян Рътков, е отписан като юрист, заради което не може да бъде съучастник.

Отписването, което на процедура съставлява лишаване на адвокатски права, се е случило преди повече от две години. Делото е планувано за 27 ноември тази година в Софийски градски съд.

Истинските сериозните проблеми на Стоян Рътков стартират през 2012 година С инспекционен акт на Национална агенция за приходите са открити отговорности в размер на 200 000 лева След близо две години, многочислените му обжалвания и адвокатски трикове не съумяват и ревизионният акт с доста дребни промени е доказан от съда.

През 2015 година по правосъден път е отхвърлено и настояването на Рътков, разноските по делата да не бъдат заплатени от него. През този интервал юристът не стои със скръстени ръце и освен апелира.

На 8 юни 2014 година към 11 часа на сутринта Стоян Рътков влиза в постройката на Върховният административен съд и нахълтва в кабинета на съдията Димитър Първанов. Заплашва го, че ще лисне киселина в лицето му.

Следват и други брутални закани. Висшият арбитър Димитър Първанов подава недоволство в Министерство на вътрешните работи, а против Рътков стартира следващия правосъден развой. За заканите през 2017 година юристът е наказан на 2 години отнемане от независимост с три години изпитателен период. В последните месеци преди убийството на Станка Марангозова, аферистката е имала няколко срещи с някогашния си юрист. Близки на убитата са дали показания, че тя е била притискана от юриста да му брои 1 милион лв., които му дължала от дълги години.

Освен Стоян Рътков като възможен гарант на Станка изплува и името на Иво Масларов. Той е и измежду първите разпитани от проверяващите случая криминалисти. Масларов е доведен наследник на Емилия Масларова, министър на труда и обществената политика в кабинета на Сергей Станишев.

Според близки до следствието, Иво Масларов е бил разпитван повече от 3 часа за връзките си с убитата аферистка в Министерство на вътрешните работи. Пред криминалистите предприемачът обяснил, че Марангозова от време на време пускала сигнали против него в прокуратурата, защото имала да му връща сериозна сума пари.

Той обаче прекратил връзки с нея още преди 5 години и от този момент нито я виждал, нито я чувал. За последно Марангозова е подала сигнал до полицията, че е заплашвана от сина на някогашния министър Емилия Масларова преди по-малко от 3 месеца – при започване на месец август.

Приживе аферистката твърдеше, че Иво Масларов й дал 150 000 евро през 2009 година, с цел да ги ръководи. Впоследствие през негова баннкова сметка минали над 2 милиона лв.. Масларов я принудил да му трансферира и два автомобила и зачислил към Марангозова силовака Радослав Иванов. Накрая й лишил апартамент за над 400 000 лв. в центъра на София.

Синът на Емилия Масларова естествено е отхвърля обвиняванията. Той твърди, че няма никакви в взаимоотношения със Станка Марангозова и че още преди години продал взиманията си на колекторската компания „ Маршал груп”. Криминалистите обаче се съмняват, че въпросната компания за събиране на вземания е част от бизнес орбитата към сина на Емилия Масларова.

Ликвидираната Станка Марангозова имаше скандална известност приживе. Тя бе задържана от ДАНС през 2011 година за крупни финансови измами и пране на пари. Представяйки се за брокер, тя съумяла да прибере над 65 млн. лв. от заможни свои познати, които й поверили да върти парите им. Марангозова, която е щерка на починалия бургаски народен представител от Българска социалистическа партия Кънчо Марангозов, пренасочвала милионите към офшорни сметки и след това активите на клиентите й изчезвали.

Делото за финансовите афери на убитата предходната седмица аферистка към момента не е завършило, само че проверяващите са открили, че няма никаква диря от милионите. Предположенията са, че Станка Марангозова не е движила сама финансовата пирамида, а е била подставено лице. Разследва се и версия, че е разстреляна от заможните си настойници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР