София. В Министерството на културата бяха подписани браншови колективни договори

...
София. В Министерството на културата бяха подписани браншови колективни договори
Коментари Харесай

В Министерството на културата бяха подписани браншови колективни договори в областта на театралното изкуство и на библиотечното дело

София. В Министерството на културата бяха подписани браншови групови контракти в региона на театралното изкуство и на библиотечното дело. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството .
„ В комплицираното време, в което живеем, тези съглашения са гаранция за работещите, че има кой да пази техните ползи. Основен приоритет на Министерството на културата е излизането на напред във времето на човешкия фактор “, съобщи министърът на културата Боил Банов при подписването на двата документа.
„ Голямата ни задача е механизъм за вярно процентно систематизиране на това, което се случва в театрите и надлежно - повишението на приходите. Ако решим тази основна задача, тя ще бъде последвана от вложения в бранша, което пък ще докара до нарастване на средствата, които се разпределят по Методиката за систематизиране на средствата за финансиране на театралните институти “, добави той.
Документът в региона на театралното дело беше подписан също от Анастас Попдимитров, ръководител на Българска асоциация на работодателите в региона на културата (БАРОК), от Иван Иванов - Независима синдикална федерация „ Култура ” към КНСБ, Кирил Бинев – Национална Федерация „ Култура ” към КТ „ Подкрепа ”, и от Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България.
Договорът планува по-високи коефициенти при установяване на началните месечни заплати, както и по-големи компенсации при преустановяване на трудовия контракт при пенсиониране.
Новият Браншов групов трудов контракт в региона на библиотечното дело урежда трудовите, обществените и осигурителните връзки на чиновниците и работещите в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” и в районните библиотеки в страната. Той беше подписан от представителите на синдикатите и на Националната библиотека.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР