София. Столичният общински съвет прие предложената от групата на БСП

...
София. Столичният общински съвет прие предложената от групата на БСП
Коментари Харесай

Столичният общински съвет прие декларацията на БСП срещу промяна на границите на съдебни райони на територията на общината

София. Столичният общински съвет одобри препоръчаната от групата на Българска социалистическа партия декларация против смяна на границите на правосъдни региони на територията на Столична община. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Проектът за декларация беше препоръчан от ръководителя на групата на социалистите Калоян Паргов при започване на сесията на СОС в четвъртък. Тя провокира бурни диспути в залата, само че кметът на София Йорданка Фандъкова се съгласи да бъде добавена още една точка в дневния ред и в края на съвещанието да бъде гласувана декларацията.
По време на сесията на СОС беше свикано изключително съвещание на Комисията по локално самоуправление и нормативна уредба, която разиска текста и направи корекции. Така в края на сесията с цялостно болшинство беше призната Декларация на Столичния общински съвет по отношение на предложение за смяна на границите на правосъдни региони на територията на Столична община.
" Сега чакам от Висшия правосъден съвет да се съобразят с мнението на жителите, на районните и селските кметове и с това на органа за локално самоуправление Столичния общински съвет ", разяснява Калоян Паргов. " Когато сме дружно, можем да повлияем на всяко решение. Благодаря за поддръжката. Радвам се за постигнатия консенсус в СОС и за това, че този път от ГЕРБ се взеха решение да поддържат предложение на Българска социалистическа партия. С тази декларация изразихме нашата взаимност с жителите от засегнатите региони ", съобщи още той.
В декларацията се показва, че общинските съветници от БСП-София изрично се опълчват на предлагането за смяна на границите на правосъдни региони на територията на Столична община. Според тях сходно предложение накърнява правата и законните ползи на необятен кръг от жители на столицата.
Те прецизират, че предлагането за смяна на границите на правосъдните региони на Софийски областен съд, при която част от обитаемоте места/кметства от регионите Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, Банкя, Искър, Овча купел и Витоша ще преминат към Районен съд - Елин Пелин, Районен съд - Костинброд, Районен съд - Перник и Районен съд - Самоков ще ограничи правото на достъп на жителите до обективен правосъден развой, при изискванията на равно и спортно начало.
" Участието на жителите на столицата в подготовката и провеждането и делата им, които ще са подсъдни на прилежащите правосъдни региони, ще бъде съществено затруднено заради увеличение на нужното време и разноските им за превоз, в това число и междуградски. Към сегашния миг живеещите в кметствата от посочените региони реализират достъпа си до съдилищата в град София, ползвайки услугите на столичния градски превоз, който е доста по-евтин и времево наличен спрямо междуградския превоз ", се разяснява в декларацията.
Според общинските съветници обратно на всякаква логичност е и административните услуги за жителите на територията на София да се правят от Столична община, а правосъдните услуги - от други районни съдилища. От БСП-София са безапелационни, че методът на райониране на съдилища би трябвало да следва административното разделяне на територията и да се управлява от правилото за налично и близо до хората правораздаване.
" Не одобряваме тезата, че правосъдните региони на Софийски областен съд и Софийски градски съд би трябвало да се лимитират, с цел да се реализира увеличение на натовареността на прилежащи правосъдни региони. Запазването на тези региони обаче не би трябвало да е за сметка на ползите на част от жителите на София, тъй като с смяната на границите на правосъдните региони се основава изкуствено делене на столичани - една част ще употребяват услугите на столичните съдилища, а другата - на съдилищата от прилежащи правосъдни региони ", се показва още в текста.
Социалистите Столичния общински съвет се причисляват към мнението на районните кметове и кметовете на кметства, изразено пред кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура госпожа Фандъкова, както и към нейното персонално мнение, че измененията на границите на правосъдните региони са несправедливи и ще затруднят огромна група от жители да упражняват съответно конституционното им право на правосъдна отбрана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР