София. Посрещаме Ви с голямо уважение, за да Ви засвидетелстваме

...
София. Посрещаме Ви с голямо уважение, за да Ви засвидетелстваме
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благодари на кардинал Сандри Леонардо за помощта, която оказват папа Франциск и католическата църква на задграничните ни епархии

София. Посрещаме Ви с огромно почитание, с цел да Ви засвидетелстваме нашето братско в Христа отношение, сподели Негово Светейшество Българският патриарх Неофит при срещата си с Негово Високопреосвещенство Кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви, който е на публично посещаване в България. Това оповестиха от пресцентъра на Свети синод при Българската православна черква. Патриарх Неофит благодари в лицето на кардинал Сандри на Негово Светейшество папа Франциск и католическата черква за помощта, която оказват на задграничните ни епархии в устройването на богослужебния и църковен живот на православните общини на Българската православна черква, „ с цел да могат в единодушие да славят Бога и се укрепяват духовно в светите Тайнства на Църквата ”.
По време на срещата, в която взеха присъединяване и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и основният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим, кардинал Сандри бе придружаван от Негово Високопреосвещенство Архиепископ Анселмо Пекорари - апостолическия нунций в България, Монсиньор Бодуан Бяжила Муанкембе - Съветник на Апостокическата нунциатура и Монсиньор Флавио Паче - Секретар на Н.В.П Кардинал Сандри.
По думите на митрополит Антоний, повече от един милион и половина са българите, които живеят, учат и работят в Западна Европа. Техните финансови благоприятни условия са лимитирани и мъчно могат да изградят свои храмове и предоставените за прилагане храмове от католическата черква за потребностите на нашите общини са от извънредно значимо значение за нашите сънародници, с цел да не се отдалечават за дълго от Тялото и Кръвта Христови и да не губят вярата и традициите си. Такива храмове, за потребностите на нашите сънародници в Западна Европа, са ни предоставени с изключение на в Рим, и в Мюнхен, Барселона, Сеговия и други
Като засвидетелства обичайно положителните връзки с католическата черква на братолюбие, открити още от неговия предходник приснопаметния митрополит Симеон, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний сподели, че ръководената от него епархия е „ млада и незадоволително укрепнала, построяването на храмове е дълъг и сложен развой, че преди да бъдат съградени материалните храмове би трябвало да бъде съграден духовния в душите на хората и в сплотяването на църковната общественост, ето за какво тази поддръжка от страна на католическата черква е извънредно значима за нас и ние високо я ценим. ”
Двете страни показаха предпочитание да се резервира и отсега нататък близостта и положителните връзки на взаимно почитание и братска обич сред двете църкви и споделиха вяра, че в тези времена на страдалчество и навсякъде оттегляне от вярата, в единодушие и взаимна поддръжка християните ще останат правилни на евангелските истини и обичайни нравствени полезности и морал.
По време на визитата си в България Негово Високопреосвещенство Кардинал Леонардо Сандри ще посети католическите общности в страната ни и ще се срещне с зам. Министър ръководителя Красимир Каракачанов. Кардинал Сандри бе измежду съпътстващите папа Йоан Павел II през 2002 година, когато на Българската православна черква бяха дарени мощите на св. страдалец Дасий Доростолски.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР