София. Няма как със закон да се коригират икономически реалности

...
София. Няма как със закон да се коригират икономически реалности
Коментари Харесай

Бюрхан Абазов, ДПС: Няма как със закон да се коригират икономически реалности в сектор земеделие

София. Няма по какъв начин със закон да се поправят стопански действителности в бранш земеделие, както направиха ръководещите. Това сподели Бюрхан Абазов, лидер на листата на Движение за права и свободи в 19 МИР Русе, в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус .
„ Министър Танева споделяше: „ Сега ще ви напишем един Закон за розата и ще решим проблемите “. Е взехме решение ли ги? Не. “, уточни Абазов.

" Усилията в бранша са ориентирани в неверна посока. И ръководещи, и министерство, и аграрни производители са се вторачили само в подпомагането ", добави той.

„ Подпомагането не е инструментът, който носи тези приходи, които чакат нашите аграрни производители. Например, ние 80-90 на 100 сме изпълнили бранша на подпомагането, там няма накъде да растем. Единственият инструмент, и то мощен, по-мощен от дотациите, инструмент, който носи приходи на земеделските производители, това е цената, това е реализацията, това е пазарът. Но доста настойчиво ние дерзаем в едната посока, в посоката на дотациите, където таванът, който ние го имаме, ние сме го съвсем изпълнили и няма накъде да растем, тъй като колкото и дотация да даваме, то е доста дребен % от доходността. Докато другият, мощният инструмент е единствено с по 5-10 стотинки, 20 стотинки повече да продават нашите аграрни производители продукцията си, доходността им е с пъти по-голяма “, изясни Бюрхан Абазов.

Водачът на листата на Движение за права и свободи в Русе Бюрхан Абазов добави, че оттук насетне ръководещите, които и да са те, би трябвало да извърнат внимание на другия метод – на пазарната реализация, да оказват помощ за осъществяване на продукцията в наши вериги, в наши пазари, да облекчат процедурите за реализация на наша родна стока и по този метод да реализират по-висока изкупна цена.
" По-високата изкупна цена е с пъти по-мощен инструмент, в сравнение с дотацията ", безапелационен е Бюрхан Абазов.

Евелина БРАНИМИРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР