София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция Пътна

...
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция Пътна
Коментари Харесай

Инж. Веселин Давидов, УС на АПИ: Време е да консолидираме усилията си, за да променим негативната статистика на пътнотранспортните произшествия

София. Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “ работят целеустремено за повишение на пътната сигурност и подхващаме редица ограничения, само че е належащо всички да консолидираме старания, с цел да променим дружно извънредно нагативната статистика на пътнотранспортните катастрофи от последните години. Това съобщи инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на АПИ, пред участниците в юбилейната конференция „ Мирен контракт за българските пътища “, проведена от Асоциацията на българските застрахователи,съобщиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура " .
" С идното въвеждане на тол система пътният бранш ще се възползва от геостратегическото състояние на страната и от директния трафик, който минава по трансевропейските коридори, ще се акумулират средства. С тях ще се преодолее хроничното недофинасиране на българските пътища. Част от средствата ще бъдат вложени предпочитано в ограничения за повишение сигурността на придвижване ", съобщи инж. Давидов. В изявлението си той акцентира, че следва вътрешно реформиране и преструктуриране в организацията с акцент върху пътната сигурност. Предвижда се основаването на дирекция „ Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по републиканската пътна мрежа “. Целта е усъвършенстване на процесите по обмисляне и реализация на ограниченията за възстановяване на положението на съществуващата и построяването на нова пътна инфраструктура.
" Пътният бранш би трябвало да е в крайник с бурно разрастващите се модерни технологии и подхващаме дейности за внедряване на интелигентните осведомителни системи ", сподели още инж. Давидов. Той заяви, че ще бъде основана и дирекция „ Информационни технологии и системи “, която ще дава отговор за навлизането и по-широкото потребление на IT технологии в пътния бранш, допринасящи директно или индиректно за пътната сигурност.
Работи се и по възстановяване на техническата и нормативната рамка. На крайна фаза е създаването на нова разпоредба за планиране на пътищата. В нея ще има раздел „ Безопасна зона “, в който се дефинира безвредната зона на пътя, предопределена да се предотвратят или понижат следствията от пътнотранспортни катастрофи при овакантяване на платното за придвижване. В нормативната база ще бъдат въведени точни правила за установяване обсега на безвредната зона според от класа на пътя и плановата скорост. В плановите разработки за поправки и ново строителство на пътища ще се плануват специфични мероприятия за обезпечаването на безвредна зона.
Предвиждат се и промени в Наредбата за особено прилагане на пътищата, чийто фокус са разнообразни крайпътни обекти като рекламни уреди, които постоянно са част от статистиката на пътнотанспортните катастрофи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР