София/Брюксел. Броят на специалистите в областта на информационните и комуникационни

...
София/Брюксел. Броят на специалистите в областта на информационните и комуникационни
Коментари Харесай

Der Standard: България е сред страните в ЕС с най-голям дял на жените в ИКТ сектора

София/Брюксел. Броят на експертите в региона на осведомителните и информационни технологии (ИКТ) в страните от Европейския съюз е повишен в през 2016 година до 8.21 млн. души. През 2011 година те са били единствено 6,38 млн. души, написа австрийският вестник Der Standard, като се базира на данни от Европейската статистическа работа (Евростат).
Цифрите демонстрират нарастване на заетите в бранша от три % на 3,7 %. Абсолютните стойности демонстрират, че най-вече ИКТ експерти има във Англия (1,61 мнл. души), следвана от Германия (1,54 млн.) и Франция (един милион). В долната част на класацията са Малта, Кипър и Люксембуерг – евентуално поради дребния размер на страните. От 2011 година до 2016 година делът на ИКТ експертите се е нараснал в съвсем всички 28 страни от Европейски Съюз – единствено в Словения и Люксембург данните са негативни.
Жените са доста по-малко показани в бранша на ИКТ (16,7%), съпоставяне с мъжете (83.3%). В общ проект на заетостта съотношението е по-балансирано (46.1 % дами и 53.9 % мъже). Интересното обаче е, че България е измежду страните от Общността, в които дамите имат максимален дял в ИКТ бранша, в който 69,9 % от заетите са мъже. За съпоставяне страната с най-голям % на мъже, заети в ИКТ бранша, е Словакия (90,8 % мъже).

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР