Днес Съветът одобри съвместния текст относно общия бюджет на ЕС

...
Днес Съветът одобри съвместния текст относно общия бюджет на ЕС
Коментари Харесай

Зелена светлина на годишния бюджет на ЕС


Днес Съветът утвърди взаимния текст по отношение на общия бюджет на Европейски Съюз за 2024 година Съвместният текст беше контрактуван по време на договарянията с Европейския парламент на 11 ноември. Общият размер на поетите отговорности е 189 385,4 млн. евро, а общият размер на заплащанията - 142 630,3 млн. евро.

360 млн. евро са непокътнати разполагаем в границите на таваните на разноските от актуалната многогодишна финансова рамка за 2021-2027 година, което разрешава на Европейски Съюз да реагира на непредвидени потребности.

" Радвам се, че постигнахме съглашение по бюджета за идната година. То ще ни даде опция да се съсредоточим върху предпочитаните за Европейски Съюз области, като в същото време запазим задоволително финансова независимост, с цел да реагираме на непредвидени условия. То също по този начин подсигурява реален метод, като се регистрират актуалният стопански и геополитически подтекст, ползите на данъкоплатците и нуждата да се посрещнат новите провокации, които могат да зародят през 2024 година ", съобщи Есперанса Самблас, държавен секретар на Испания и основен договарящ на Съвета за бюджета на Европейски Съюз за 2024 година

Бюджетът за идната година мощно отразява главните цели на Европейски Съюз, в това число икономическото възобновяване и екологичния и цифровия преход, и реагира на сложния геополитически подтекст сега.

Ангажиментите са правно обвързващи обещания за консумиране на средства за действия, които се извършват в продължение на няколко години.

Плащанията покриват разноските, произлизащи от задължения, поети през настоящата или предходните години.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР