София. България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ

...
София. България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите

София. България се стреми да притегли повече вложения от Съединени американски щати в региона на осведомителните технологии и нововъведенията. Съединени американски щати е един от софтуерните водачи в света и сполучливите двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на Съединени американски щати, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън, оповестиха от Прессекретариата на президента . Разговорът се организира в границите на Шестата Среща на върха на Инициативата „ Три морета “. Българският държавен глава е хазаин на интернационалното събитие, в което вземат участие президенти и ръководители на делегации от 12-те страни участнички от Европейски Съюз и стратегическите сътрудници – Съединени американски щати, Европейската комисия и Германия. Форумът се организира на 8 и 9 юли в Националния замък на културата в София.

Представителите на Конгреса показаха пред българския държавен глава поредната поддръжка на Съединени американски щати за „ Три морета “, в това число за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „ Три морета ” за енергийната диверсификация в района и за развиването на инфраструктурната съгласуваност сред страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развиване на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в битката с корупцията, също бе разисквано по време на срещата. „ Наложените от Съединени американски щати наказания по Глобалния закон „ Магнитски “ на български жители и компании са явен знак в поддръжка на устрема на гражданското общество за реализиране на действителни резултати в одобряването на върховенството на правото “, акцентира президентът Радев. „ Корупцията е зложелател на положителните управнически практики и на демокрацията “, акцентираха представители на Конгреса на Съединени американски щати. Те сложиха и въпроса за положението на медийната среда в България, която в интернационалната ранглиста на „ Репортери без граници ” за медийна независимост заема 112-о място. По думите на президента, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е належащо цялостното изсветляване на финансирането на медиите в страната, изключително във връзка с получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува директна взаимозависимост сред високите равнища на корупция в дадена страна и неналичието на медийна независимост, акцентира още президентът.

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и защитата също бе разисквано по време на срещата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР