Снимките на повърхността на Червената планета за филма Марсианецът“ всъщност

...
Снимките на повърхността на Червената планета за филма Марсианецът“ всъщност
Коментари Харесай

Земните неземни пейзажи

Снимките на повърхността на Червената планета за кино лентата „ Марсианецът “ в действителност са правени в йорданската пустиня Веди Рум – едно от местата на Земята с неземни пейзажи.

И това не е изключение от разпоредбите – на Земята има значително места с в действителност галактически пейзажи. Тук са събрани най-неземните гледки на нашата планета.

 

© Carsten Peter/ National Geographic

На границата на Етиопия и Еритрея, в региона на пустинята Данакил е ситуиран вулканът Далол. Неземните му релефи припомнят повърхността на Йо , сателит на планетата Юпитер. Но те имат напълно земен генезис и съставляват тераси, формирани от измиване на повърхността на калиева сол, манган и желязо.

Кратерът на вулкана Далол е ситуиран на върха на кватернерни отсрочения, включващи голямо находище на калиева сол, а хълмовете към него се явяват остатъци от стените на кратер. Последното изригване на вулкана Далол е било през 1926 година

Тази локация още не е била облюбвана от американските и европейските кинематографисти – единственият пълнометражен филм, сниман тук, е постапокалиптичното етиопско фентъзи „ Трохите “.

Wikimedia Commons

На границата на щатите Аризона и Юта е ситуирана скалната групировка Вълната. Според оценките на учените сходни огънати планински формирания са се образували в продължение на 250 000 години от пясъчни дюни с високо наличие на стоманен оксид, манган и магнезий, като последователно са придобили настоящия си образ.

Окончателно Вълната е шлифована от дъждове и ветрове. Единственият проблем се явява крехкостта на получената структура, в резултат на което управляващите лимитират достъпа на туристи в тази околност.

В китайския народен парк Чжанцзяцзе е сниман филмът „ Аватар “ на Джеймс Камерън. След това туристите, искащи да видят планините Улинюен, станали още повече.

Те са се образували вследствие на обветряне на пясъчник и варовик. Планините Улинюен се състоят от три хиляди върха и скали с най-необикновени контури, които са разграничени от дълбоки каньони с реки, езера и водопади.

leadtochina.com

Този китайски геоложки парк с труднопроизносимо име е прочут с разноцветните си скали. Те са се появили вследствие на процесите на придвижване на земната кора, обветряне и ерозия, случили се в продължение на 24 милиона години.

Това са същите тектонски плочи, с помощта на които се е формирала част от Хималаите. Сега отложенията на пясъчник с огненочервен, кремавооранжев, яркожълт и зелен цвят наподобяват като торта с разнообразни пластове. През 2010 година извънземните хубости на Чжане Данся (Планините на дъгата) са влезнали в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО.

Голямото кино към момента не е пристигнало тук, само че необикновените скали все по-често се посещават от снимачни групи на National Geographic.

speakzeasy.wordpress.com

Йеменският архипелаг Сокотра се слави освен със самобитна просвета, която датира от античните страни от Южна Арабия, само че и с неземни пейзажи. Обяснението е много просто: множеството локални растения се явяват ендемити и не се срещат отвън рамките на острова.

Особен интерес към архипелага демонстрират съветски ориенталисти, които още през 80-те години почнали да организират тук етнолингвистични проучвания и даже основали за локалните поданици книжовност на основата на арабския ръкопис. Преди това туземците минавали без книжовност.

maverickbird.com

В йорданската пустиня Вади Рум е сниман блокбъстърът „ Марсианецът “. Тези ландшафти фактически припомнят повърхността на Червената планета, само че локалните поданици и туристите назовават пустинята с живописни скали, арки и каньони Лунната котловина.

За режисьорите пустинята Вади Рум е знаково място – тук са снимани голям брой филми.

© Josh Landis/Antarctic Photo Library

Сухите долини Макмърдо в Антарктида са едно от най-сухите места на Земята. Спускащите се от върховете вятърни потоци тук доближават скорост до 320 км в час, което провокира непрекъснато изпарение на влагата.

Според изчисленията на учените долината е свободна от лед през последните осем милиона години. Изследователите съпоставят тези пустинни ландшафти с марсиански, тук са провеждани даже тествания на апаратите „ Викинг “, които след това са се отправили на Червената планета.

travelrepublic.es

В Бразилия е ситуирано най-старото планинско формирование на планетата – Вале де ла Луна. Главните му съставки са кварц и кристали. Платото, на което е ситуиран паркът, се е образувало преди към 1,8 милиарда години. Местните скали са най-древните на Земята – те са единствено 2,5 пъти по-млади от Луната.

Вале де ла Луна в превод значи „ Лунната котловина “. Полираните от реката и времето скали и кратери в действителност едва наподобяват на земни пейзажи. Тази локация е забавна за палеонтолозите, които постоянно намират тук фосилизирани остатъци от антични животни и рептилии.

© The Art Archive / Global Book Publishing / Diomedia

Безжизнените пейзажи на долината Бейкън в Антарктида припомнят Червената планета освен външно – суровите естествени условия на тази околност, съгласно астробиолозите, са близки до марсианските. Влага в този регион на практика отсъства.

Долината съставлява огромен интерес за учените. През 2007 година от античния лед са извлечени варианти на бактерии, които след известно време оживели и почнали да порастват. Резултатите от сходни проучвания съгласно учените са значими за разбирането на историята на живота на Земята, на други планети (например в марсианския лед) и евентуално – в Открития космос.

© Richard Nowitz, National Geographic

Пустинята Атакама е ситуирана в Чили, на западното крайбрежие на Южна Америка. Едно от най-непригодните места за живот в най-сухия регион на планетата. Средногодишното количество превалявания не надвишава 50 милиметра, а междинната температура в най-топлия месец (януари) е 20 градуса по Целзий. Планините с височина над шест километра не са покривани с ледове даже в кватернера, а реките в Атакама са пресъхнали преди 120 000 години.

Видовото многообразие на флората (кактуси, лишеи, мъхове) и фауната е извънредно нищожно, само че живот има и там. Някои учени съпоставят изискванията в тази пустиня с марсианските, което вдъхва оптимизъм измежду откривателите, които желаят да открият на Червената планета следи от минал или актуален живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР