Снимка: Pexels.comДо неотдавна Хенрик Орфингер и Ирена Ери крояли амбициозни

...
Снимка: Pexels.comДо неотдавна Хенрик Орфингер и Ирена Ери крояли амбициозни
Коментари Харесай

Зюддойче Цайтунг: Краят на полското чудо

Снимка: Pexels.com

До наскоро Хенрик Орфингер и Ирена Ери крояли амбициозни проекти да разширят бизнеса си чак да Саудитска Арабия и Ирак. Тяхната козметична компания се развивала повече от сполучливо в Полша, само че тогава избухнала рецесията с ковид. Сега двамата бизнесмени имат една единствена цел – да оцелеят най-малко до края на тази година

Кризата в полската стопанска система занапред стартира, написа в обширна своя обява по тематиката немският „ Зюддойче Цайтунг ", представен от Факти.бг. От средата на март до през днешния ден държавното управление във Варшава одобри четири антикризисни стратегии, само че доста компании се оплакват от мудните дейности на претрупаната администрация по изплащането на обещаните помощи. От средата на май започнаха и митинги под надпис „ Стачка на бизнесмените " – в опит да се притегли вниманието върху проблемите на бизнеса.

Протестина хора от бизнеса

Но митинги като тези на хората от бизнеса се окачествяват като „ противозаконни събирания по време на епидемията ", отбелязва по-нататък изданието. С мощно озвучаване полицията се пробва да заглушава речите на протестиращите, а против стачкуващите употребява сълзотворен газ. Сред тях имаше арестувани и глобени.

Тези митинги обаче евентуално са единствено началото. Само през април 153 000 поляци изгубиха работните си места, а до края на годината същата орис може да сполети още стотици хиляди. Икономисти не изключват безработицата към края на 2020 да скочи от 5 на 15%.

Досегашния си стопански напредък Полша дължеше на това, че създава за доста немски, френски и английски компании. Почти половината от Брутният вътрешен продукт се пада на експорта, а над 2/3 от целия полски експорт е ориентиран към непознати компании. По данни на Германско-полската търговско-промишлена палата, над 5 000 немски компании са давали работа на 391 000 поляци допреди началото на рецесията.

Спад в производството

През април промишленото производството в Полша е спаднало с 24,6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви Централната статистическа работа на страната.

 Ако по време на международната рецесия през 2008/09 година Полша съумя да избегне тежка криза, през тази година полската стопанска система може да спадне с 4,6%, гласи прогнозата на МВФ.

Но освен в частния бранш работните места са несигурни. С четвъртия антикризисен пакет държавното управление във Варшава сътвори предпоставките за съкращаването на чиновници от държавната администрация и държавните предприятия, които са огромни работодатели в Полша. Половината стопанска система на страната се крепи на действия, които са мощно наранени от рецесията.

Според вестник „ Жечпосполита ", близо 2 милиона поляци работят в изключително тежко засегнатите от пандемията браншове на туризма и ресторантьорството, превоза, образованието и културата, като стотици хиляди работни места в тях в този момент са застрашени. Същото важи и за търговията на дребно, както и за построените с заеми молове, изникнали по време на икономическия напредък в цялата страна.

Сега комерсиалните обекти още веднъж работят, само че клиентите са намалели с 40 %. Дори сектори, считани едно време за постоянни, в този момент се движат по тъничък лед: една четвърт от аптеките в страната натрупат загуби. Пет милиона по-малко клиенти влизат седмично в аптеките, по отношение на времето отпреди рецесията, написа „ Жечпосполита ". Не по-малко наранени са други структуроопределящи браншове като туризма, превоза и гастрономията.

Доходите от чужбина съвсем изчезнаха

От средата на март, когато бяха наложени рестриктивните мерки в страната, стотици хиляди поляци, които работят в Германия, Англия или Чехия, към този момент не могат да разчитат на приходите си или да изпращат пари вкъщи. А в самата Полша пък са заети към 1 милион украинци, работещи с краткотрайни контракти в индустрията, строителството, в лечебните заведения или старческите домове. Тези браншове също бяха директно наранени от рестриктивните мерки.

Сегашната рецесия ще има доста тежки обществени последствия за Полша, предсказват специалисти. Почти 29% от поляците нямат никакви спестявания, а 42 на 100 разполагат със средства единствено едвам изкарат до края на месеца, излиза наяве от отчет на полския филиал на банката ING.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР