Снимка на Юпитер, заснета от спътника на Еърбъс Pléiades Neo.

...
Снимка на Юпитер, заснета от спътника на Еърбъс Pléiades Neo.
Коментари Харесай

Защо продължаваме да изпращаме мисии към Юпитер?

Снимка на Юпитер, снимана от спътника на Еърбъс Pléiades Neo. Photo credit: Airbus

Днес Европейската галактическа организация (ЕКА) изпрати мощната роботизирана задача “Джус ” към Юпитер. Междувременно следващата година е планувано изстрелването на задачата на НАСА “Европа Клипер ”, а до края на десетилетието юпитерианска задача ще изстреля и Китай. Но за какво учените не престават да се интересуват от Юпитер? Защо галактическите организации изстрелват галактически апарати в тази посока?

Юпитер е голяма планета и освен е голяма, само че е и доста по-масивна. Ако вземем поради широчината, Юпитер е 11 пъти по-широк от Земята. Но в случай че вземем поради масата, Юпитер е 318 пъти по-масивен от Земята. Нещо повече – в случай че съберем всички планети в Слънчевата система вкупом, Юпитер отново ще е 2.5 пъти по-масивен от всички тях. Това е в действителност чудовищна планета!

Забележителен факт е, че без значение от размера и масата си, Юпитер има най-късото денонощие спрямо всички останали планети. Юпитер прави една цялостна обиколка към оста си за 9.93 часа.

Учените считат, че Юпитер е и първата планета, която се е образувала в Слънчевата система. Ето една добра причина да я изучаваме- по този начин ще може да разберем ранната еволюция на планетарната ни система. Предполага се, че в далечното минало Юпитер е бил доста по-близо до Слънцето, само че след това е мигрирал до настоящата си позиция, разчиствайки пътя от метеорити и комети. Това съмнение се удостоверява от обстоятелството, че откривателите са разкрили доста планети към други звезди с размера на Юпитер и по-големи от него, които са извънредно близо до своята звезда. Вероятно обаче в Слънчевата система са протекли някакви процеси, в резултат на които газовите колоси са изтласкани във външната ѝ част. Ако успеем да разбираем тези процеси и ги съпоставим в протичащите процеси на всички места другаде във Вселената, евентуално ще схванем по какъв начин планетарните системи еволюират и какви са възможностите на тях да възникне живот.

Но огромна част от интереса на учените не е подбуден от самия Юпитер, а от луните, които обикалят към него – ето за какво задачи като изхвърчалата през днешния ден “Джус ” и бъдещата “Европа Клипър ” са фокусирани точно върху тях. Така и не се знае точният брой на луните – открити са 79 и нови не престават да се откриват, само че завладяващите са четири – огромни, дейни, планетоподобни светове. Йо има вулкани – това е светът с най-вече вулкани в нашата Слънчева система. Европа има плътна кора от воден лед и течен океан под тази кора, като учените допускат, че в него може да вирее живот. Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система и единствената луна с магнитно поле. Калисто е най-външноразположената от луните и сходно на Европа евентуално има океан под повърхността си.

Може да се каже, че Юпитер и неговите луни съставляват обособена, дребна планетарна система и учените имат опцията да правят всевъзможни изследвания от всеки един клон на планетарните науки: метеоролозите и климатолозите могат да вършат атмосферни проучвания и да следят държанието на ветровете и облаците на Юпитер, геолозите имат късмет да изследват вулканите и гейзерите на Йо, а биолозите, несъмнено, могат да търсят живот измежду океаните на Европа.

До този миг планетата Юпитер е била посещавана от общо девет галактически апарата. За пръв път “Пайъниър 10 ” прелетя край нея през декември 1973 година, а по-късно “Пайъниър 11 ” през декември 1974 година. Пет години по-късно, през 1979, двата “Вояджър 1 ” и “Вояджър 2 ” организираха епични облитания, заснемайки голям брой фотоси на Юпитер и неговите луни. Последва дълга пауза в юпитерианските проучвания и чак през февруари 1992 година “Юлисис ” дойде в покрайнините на планетата, а през 1995 година “Галилео ” влезе в околоюпитерианска орбита. Впоследствие “Касини ” прелетя край Юпитер през 2000 година, “Ню Хърайзънс ” прелетя през 2007 година и най-после през 2016 година задачата “Джуно ” влезе в околоюпитерианска орбита.

Няма никакво подозрение, че “Джус ” ще е отлично попълнение към цялата тази флотилия, изследвала Юпитер.

Източници: НАСА, The Planetary Society, Universe Today

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР