Снимка: Екзакта Рисърч Груп“Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели, макар

...
Снимка: Екзакта Рисърч Груп“Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели, макар
Коментари Харесай

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели, макар и с малко

Снимка: „ Екзакта Рисърч Груп “

Ако изборите бяха през днешния ден, ГЕРБ печели, въпреки и с малко.

Оспорвана борба за второто място в Народното събрание след изборите на 14 ноември, демонстрират изследване на „ Екзакта Рисърч Груп “, проведено със лични средства в интервала 6-12 октомври измежду 1025 души.

Лидери са ГЕРБ с 23,5% поддръжка.

За второто място се борят три партии – „ Продължаваме промяната “ (ПП)  с 15,5%, „ ИТН “ (ИТН) с 15,2% и Българска социалистическа партия с 15%, съобщи през днешния ден.бг.

Демократична България ще получи 10,2% от гласовете, а Движение за права и свободи 9,4%.

Под прага, съгласно изследването, остават „ Изправи се БГ! Ние идваме “, Вътрешна македонска революционна организация и „ Възраждане “.

Около 1/4 от гласувалите за Има Такъв Народ на парламентарните избори на 11 юли в този момент декларират, че ще поддържат Политическа партия.

Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от гласоподавателите си от юли, които да се преориентират към Политическа партия, разясняват социолозите.

До момента Политическа партия притегля не повече от 15% някогашни гласоподаватели на Демократична България от юли т.г. Политическа партия не съумява да притегли важен дял гласове от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Не повече от 5% от гласувалите за Българска социалистическа партия през юли биха се преориентирали към Политическа партия през ноември, посочват още от социологическата организация.

Според тях от данните е видно, че партията на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев притегля най-вече гласове на гласоподаватели, които не са дали своят вот през юли.

Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е дал своя вот на 11 юли. Най-много разочаровани има измежду хората на възраст сред 40 и 50 години и измежду живеещите в огромните градове. 1/5 от разочарованите от партията, за която са дали своят вот на 11 юли, показват, че няма да гласоподават на 14 ноември.
Повечето от разочарованите обаче имат намерение да гласоподават и то за друга партия, друга от определената през юли. 57% от гласоподавателите на Политическа партия са хора, разочаровани от партиите, за които са дали своят вот на 11 юли, а останалите им гласоподаватели не се самоопределят като разочаровани, прецизират от „ Екзакта Рисърч Груп “.

81% от интервюираните настояват, че са мощно обезпокоени от растежа на цените на артикули от първа нужда. Този дял измежду столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват терзания от растежа на цените на енергоносителите-горива, електрическа сила и газ.

44% се боят за здравето си поради растежа на Коронавирус у нас. 38% се опасяват от затваряне на бизнеси поради пандемията и се боят от внезапно стесняване на приходите си.

Според изследването 52% от българите декларират твърдото си желание да гласоподават на идните президентски избори. Деклариращите желание да гласоподават на парламентарния избор са малко по-нисък дял – към 49%. Желаещите да гласоподават на президентските избори, които се двоумят кого да изберат, са 13,6%, а искащите да гласоподават на парламентарните избори, които се двоумят коя групировка да поддържат, са 12%.
Проучването записва над междинната готовност за гласоподаване на президентските избори измежду мъже, високообразовани хора, както и поданици на регионалните градове.

По 90% от гласоподавателите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на „ Изправи се БГ! Ние идваме “ са твърдо решени да гласоподават за президент. По 80% от гласоподавателите на „ ИТН “ и на „ Продължаваме промяната “ и 2/3 от гласоподавателите на „ Демократична България “ също заявяват безапелационни планове да гласоподават за президент.

Сред деклариралите изрично желание да гласоподават на идните парламентарни избори по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, поданици на регионалните градове и на селата.

13,4% от българите се тормозят от това дали ще се оправят с електронното гласоподаване, а всеки пети се опасява да не се болести с Коронавирус, в случай че отиде да гласоподава.

Опасения, свързани с електронното гласоподаване, имат по-често хора на възраст над 60 години (27% от тях) и нискообразовани поданици на дребните градове и села. По 1/3 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи се тормозят от електронното гласоподаване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласоподаване пък изпитват най-вече възрастни хора, дами и нискообразовани респонденти.

*
Изследването на " Екзакта Рисърч Груп " е извършено със лични средства в интервала 6-12 октомври измежду 1025 пълнолетни българи в 70 обитаеми места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “face to face ” изявление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР