Снимка: БулфотоЗапочва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от

...
Снимка: БулфотоЗапочва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от
Коментари Харесай

Министър Вълчев с важна информация за кризата с НИМХ

Снимка: Булфото

Започва разглеждане на решението по какъв начин Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерски съвет.

По думите му по време на днешната среща метеоролозите от НИМХ отново са изразили настояването си, написа novini.bg.

„ Обсъдихме двата разновидността, които дадохме предходната седмица. По-приемлив се оказва разновидността за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Това решение ще бъде прегледано на общото заседание на Българска академия на науките, което ще стане евентуално на 10 септември “, изясни министър Вълчев.

Според него това е най-хубавият вид и за Българска академия на науките, и за Национален институт по метеорология и хидрология. Предстои през идващите дни от Българска академия на науките да оформят предлагането.

„ Ако няма такова позитивно решение на Българска академия на науките, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на Национален институт по метеорология и хидрология отвън структурата на Българска академия на науките “, разяснява Вълчев.

По думите на министъра на образованието в случай че Общото заседание на Българска академия на науките вземе решение за изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология, то изтеглянето на Института може да стане доста по-бързо.

„ За реален вид приказваме това да се случи на 1 януари 2019 година Но в случай че се стигне до законово споразумяване, това към този момент зависи от опцията на Народното събрание в най-кратки периоди да вземе решението “ уточни още просветният министър.

Припомняме, че синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология още веднъж бяха на митинг пред Министерски съвет. Метеоролозите упорстват за неотложно обособяване от Българска академия на науките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР