снимка: БулфотоВ понеделник училищата отварят врати за децата до 4-и

...
снимка: БулфотоВ понеделник училищата отварят врати за децата до 4-и
Коментари Харесай

От утре най-малките ученици и възпитаниците на детските градини се връщат в час

снимка: Булфото

В понеделник учебните заведения отварят порти за децата до 4-и клас. Работа стартират и детските градини. 

От на следващия ден най-малките възпитаници и възпитаниците на детските градини ще могат да се върнат при своите учители. Готовността на постройките и хората за среща след дългата разлъка ревизира екип на NOVA в Мездра и Враца.

Училище „ Христо Ботев ” в Мездра наподобява тъжно, когато е празно, признава охранителят Валентин Йотов. „ Неприятно ми е. Свикнали сме с децата, да тичат, да са тук ”, споделя мъжът.

една точка на разноски сме икономисали към 15-20 хиляди лева ”, сподели шефът на образователното заведение Иван Иванчев.

Парите ще бъдат вложени в поправки и в закупуването на още камери за онлайн образование, които са нужни за децата от града, само че и  за тези от околните села, които учат тук. Особено, когато отсъстват по една или друга причина от класната стая. Пък и с цел да бъдат подготвени, в случай че се наложи отново поради пандемията децата да останат у дома.

„ Който си е у дома, когато е болен, вижда учителя, вижда това, което се преподава. Така, че постоянно има в какво да се влага ”, твърди шефът.

В детската градина ДГ „ Европейчета ” също се готвят за завръщането на децата.

„ Парното не е спирано, просто го намалихме оптимално. Идеята беше по този метод пространствата да бъдат затоплени и на децата да им е удобно и прелестно ”, сподели шефът на градината Пламена Цветанова.

Притеснението у част от родителите и учителите от вируса обаче е реалност.

„ Имаме информация след направено изследване сред родителите, че в детската градина ще се върнат 70% от децата. 30% към момента се тормозят ”, сподели шефът.

Наредба 5 обаче е безапелационна – децата могат да отсъстват до 20 дни с записка от родител или с документ от персоналния доктор, който да удостовери заболяване. Така, на процедура тези 30% родители, които се опасяват да пускат децата си,  или ще погазят закона и ще бъдат глобени, или би трябвало да търсят медицински бележки.

Голяма част от учителите пък са на възраст над 50 години.

„ Те също са ужасно обезпокоени, а в това време предходната седмица имаше изследване за това какъв брой педагогичен експерти искат да бъдат имунизирани. От цялата детска градина има единствено 1 преподавател, който ще го направи ”, изясни Цветанова.

За да се съблюдават ограниченията, солната стая в детската градина остава затворена. Надяват се да не е надалеч времето, в което отново ще могат да я употребяват и децата да са здрави.  

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР