снимка БулфотоУнгарските медии са принудени да отразяват новините и събитията

...
снимка БулфотоУнгарските медии са принудени да отразяват новините и събитията
Коментари Харесай

Свободна Европа: Медиите в Унгария трябва да отразяват новините така, както ги вижда Орбан

снимка Булфото

Унгарските медии са принудени да отразяват новините и събитията по този начин, както ги вижда Виктор Орбан. Става дума за всички, работещи в в унгарската държавна медийна група (MTVA). Под шапката й влизат и малките екрани, и уеб сайтове, и радио.

Записи и вътрешни имейли на тази медийна група бяха получени от унгарската работа на Радио Свободна Европа. От тях излиза наяве, че от репортерите не се чака да показват неутрално новините, както го изисква журналистическата специалност, а противоположното - да ги демонстрират в избрана светлина, написа.

„ Сигурен съм, че никой няма да бъде сюрпризиран да чуе, че не опозиционната листа има поддръжката на тази институция [държавната медийна група] “, е записан да споделя Балаш Бенде, виновен редактор в MTVA. Думите са изречени преди европейските избори през 2019 година

„ Трябва да се основава наличие в сходство с подобаващия звук, способ и тенденция, основно за мигрантите и Брюксел. Ако някой не е подготвен да работи при тези условия, е свободен да си подаде оставката незабавно “, се чува да споделя той в изминал запис, получен от унгарската работа на Радио Свободна Европа.

Записите, както и вътрешни имейли и свидетелства на публицисти, демонстрират, че репортерите са били инструктирани да заемат сериозни позиции да вземем за пример по отношение на проблемите на мигрантите, ЛГБТ общността и климатичните промени.
" Целта на целия спектакъл "
Изтеклите имейли демонстрират, че отразяването на пандемията от COVID-19 в унгарските държавни медии също се е подчинявало на прецизни правила. Целта е била да наподобява, че Унгария се оправя с рецесията по-добре от другите страни.

„ Целта на целия спектакъл е да наподобява, че нямаме толкоз проблеми, колкото има другаде “, написа във вътрешна преписка с указания за отразяването на рецесията редакторът Миклош Беренией.

Сред другите указания, давани от редакторите, е когато има скандал, в който е забъркан европейски политик, представител на партия от лявата част на политическия набор или с леви убеждения, наложително да бъде посочвано, че той е „ ляв “. Ако политик с десни убеждения е забъркан в скандал обаче инструкцията е била той да не се значи като „ десен “.

В имейл, изпратен до цялата редакция, основният редактор на MTVA Злот Немет е наредил френският президент Еманюел Макрон да не бъде описван като центрист, а като „ някогашен социалистически министър “.
" Това беше моделът "
Преди парламентарните избори в Унгария през април 2018 година публицистите в унгарските държавни медии са получили указания да разгласяват или излъчват най-малко по една „ история за миграция “ всеки ден, твърди кореспондент, който по това време е работил там. Той приказва с унгарската секция на Радио Свободна Европа с изискването анонимността му да бъде непокътната, тъй като се опасява от репресии.

Репортерите са били инструктирани и с какъв звук би трябвало да бъдат разказани тези истории. „ Със сигурност историята би трябвало да бъде по този начин разказана, че феновете да получат негативно усещане за чужденците “, споделя репортерът.

Журналистите са получили указания за рамката, която да употребяват при отразяването на истории, свързани с миграцията. „ Трябва да започнеш с най-бруталните фрагменти “, споделя репортерът. „ Например мигрант, който наръгва, убива, крещи „ Аллах е популярен “. После би трябвало да разкажеш историята като наложително добавиш какъв брой милиона мигранти са пристигнали в Европа и да кажеш, че милиони други са по балканския маршрут и скоро ще са на унгарските граници. Това беше моделът. “

„ Бяхме инструктирани да не използваме думата „ емигрант “ в никакъв подтекст “, споделя различен кореспондент, поискал анонимност. „ Дори когато говорехме за хора, които са получили статут на бежанци, използвахме думата „ мигранти. “

Настоящият маджарски министър председател Виктор Орбан завоюва трети мандат на изборите през 2018 година Предизборната му платформа се основаваше на антиимигрантски послания, които той поддържаше от началото на бежанската рецесия в Европа през 2015 година

Предизборната акция на Орбан включваше и послания против Джордж Сорос, роден в Унгария милиардер и човеколюбец. Той е представян от следените от държавното управление медии в Унгария като главен подбудител на мигрантската рецесия в Унгария и в други европейски страни.

„ Веднъж ни споделиха да намерим страни, където хората стачкуват против Джордж Сорос “, споделя различен кореспондент. „ Екип отиде в Северна Македония и България, показа това [влиянието на Сорос] като голям проблем там и заяви, че се надигат групи, които желаят да спрат „ армията на Сорос “. По-късно, несъмнено, стана ясно, че тези организации са били основани единствено няколко седмици по-рано и имат малко членове. “
" Не може да бъдат оставени без надзор "
Журналистите от MTVA споделят, че преди 2016 година, когато Доналд Тръмп беше определен за президент на Съединени американски щати, интернационалните вести са били като цяло пренебрегнати в държавните медии в Унгария.

„ Ние също следвахме мейнстрима “, споделя кореспондент. „ Не вземахме Доналд Тръмп насериозно. Тогава на някого в някое министерство му хрумна какъв брой си наподобяват политиките на Тръмп и Орбан и ние трябваше да се пригодим. Тогава несъмнено са решили, че интернационалните отдели [в медиите] не може да бъдат оставени [без контрол]. “

Скоро след изборите през 2016 година е въведено предписание, че всеки материал за Съединени американски щати и изключително за Доналд Тръмп, би трябвало да бъде одобряван от виновен редактор.

Правителството на Виктор Орбан и ръководещата партия Фидес са упреквани от интернационалните организации, че лимитират свободата на медиите. Орбан отхвърля обвиняванията.

По време на трите мандата, в които Орбан е на власт, държавните управления му поеха контрола върху множеството медии в Унгария посредством близки до ръководещите предприемачи.

Унгария е на 89-о място по независимост на медиите в показателя на „ Репортери без граници “ за 2020 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР