Снимка БулфотоДържавата не само че не отнема деца от семействата

...
Снимка БулфотоДържавата не само че не отнема деца от семействата
Коментари Харесай

Зам.-министър Русинова: Държавата ще помага на завърнали се от чужбина българи

Снимка Булфото

„ Държавата освен че не лишава деца от фамилиите им, тя постоянно е търсила способи да ги поддържа в развъждането и възпитаването. Няма нищо по-добро от това децата да порастват в постоянна фамилна среда, щастливи, с обезпечено обучение, опазване на здравето, спорт и да станат пълноценни жители “. Това съобщи зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, която взе присъединяване в районната академия на МГЕРБ в Созопол, съобщи топновини.бг.

Тя оспори няколко тези, които се популяризират в обществените мрежи и провокират подправени вести и операция на публичното мнение.

„ Две са в действителност измененията в Закона за протекция на детето и спомагателните промени в Закона за обществените услуги. Първата е да се махне от законодателството дефиницията „ дете в риск-дете с увреждане “, която към този момент е архаизъм. Не всяко дете с увреждане може да бъде дете в риск - има доста, които пълноценно се отглеждат от фамилиите, имат поддръжка и няма риск това дете да бъде изоставено``, заяви Русинова. 

``Втората смяна е координационен механизъм сред Министерството на труда и обществената политика, Министерство на вътрешните работи, общините, Спешна помощ и други институции. В случай на принуждение или занемаряване на деца да има своевременна съгласуваност сред страните с отношение по проблема “, разясни зам.-министър Русинова. 

Социалната политика с фокус „ Младежи “ беше главната тематика, представена от Зорница Русинова.

Детайлно беше показана информация за нивата на младежката безработица за 2019 година, в това число и за област Бургас, механизми на пазара на труда, услуги предлагани от общественото министерство и Агенцията по заетостта, подготовка за програмен интервал 2021-2027 година, дейности по съвместяване на професионалния с персоналния живот измежду младежите.

Зорница Русинова разяснява и готовността на страната от началото на идната година да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас.

Освен осведомителни услуги за работни места и устройване в съответен град са планувани редица ограничения. Условието за помощ е индивидът да предостави сключен контракт с шеф у нас.

„ Имаме желание в границите на една година да покриваме разноските за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, до момента в който индивидът се откри. В рамките до четири месеца да поемаме също с детегледач през Бюрото по труда обезпечен, образование по български език и стипендии за членове на фамилията с друго поданство, в случай че е необходимо``, съобщи тя. 

``За да може да подтикваме тези младежи да не се концентрират единствено в София и в Пловдив, или във Варна, ние ще допълваме заплащането на един човек с размера на половин минимална работна заплата “, сподели Русинова.

Зам.-министърът показа, че данните на общественото министерство от извършени кариерни конгреси в страни членки на Европейски Съюз, където има огромни български общности и от студенти, сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, в случай че имат условия за това. 

„ Добре е, че имаме младежи, които получават образованието си в влиятелни университети в чужбина, те са благосъстояние за страната ни и би трябвало да поставим старания да ги върнем у нас. Ще се задълбочи наклонността не хората да търсят работа, а противоположното – дължи се на дигитализацията, електронните услуги и други фактори``, съобщи тя. 

``Още една добра политика, която ще изпълним – от януари 15 млн. лева. от Оперативна програма “Развитие на човешките запаси ” ще бъдат ориентирани от държавния бюджет за обособяването на „ Детски кътове “. Услугата ще е почасова – до 4 часа, а не целодневна. Новата скица е ориентирана към фамилиите с дребни деца и планува да се реализира в огромните градове, където има дефицит на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от семейството``, разяснява Русинова. 

``За основаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще аплайват по план за финансиране от 50 до 150 хиляди лв. “, добави зам.-министърът на труда и обществената политика. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР