Снимка Булфото, архивРуският президент Владимир Путин разпореди увеличаване на доставките

...
Снимка Булфото, архивРуският президент Владимир Путин разпореди увеличаване на доставките
Коментари Харесай

Путин инструктира Газпром да увеличи доставките за Европа

Снимка Булфото, списък

Руският президент Владимир Путин разпореди увеличение на доставките на газ за Европа на идващия ден, откакто немското министерство на стопанската система даде позитивно мнение за узаконяването на газопровода " Северен поток 2 ".
На среща за създаването на газови залежи в Ямал Путин инструктира ръководителя на " Газпром " Алексей Милър да стартира работа по увеличение на запасите от газ в европейските складове, които до началото на отоплителния сезон бяха с 15% по-ниски от предходната година, написа finanz.ru.

„ Алексей Борисович “, сподели Путин на Милър. „ Моля ви, откакто приключите с изпомпването на газ в подземните газови складове в Русия, до 7 или 8 ноември, да започнете планувана работа за увеличение на размера на газ във вашите ПГХ в Европа – в Австрия и Германия “ (цитати от уеб страница на Кремъл).
Ситуацията на международния енергиен пазар " остава извънредно нестабилна ", сподели Путин. Той добави, че пълненето на европейските складове „ ще даде опция <...> да доставя европейските сътрудници с газ през есенно-зимния интервал и, наред с други неща, безспорно ще сътвори по-благоприятна обстановка на европейския енергиен пазар като цяло “.

Путин разгласи решението да " завърти клапана " на газопроводите, водещи към Европа и да запълни полупразните хранилища на " Газпром " в Германия, откакто във вторник, в последния ден на Ангела Меркел като канцлер, немското министерство на стопанската система призна Nord Поток 2 като „ не грозящ сигурността на доставките на газ “ на Европа. От ведомството изпратиха съответното умозаключение до Федералната мрежова организация на Германия, която ще би трябвало да реши до 8 януари дали да издаде документ на съветския газопровод, заобикалящ Украйна или не.

Въпреки че газовата рецесия и последвалият скок на цените на електрическата енергия обгърнаха съвсем цяла Европа, Германия се оказа на „ ръба на ножа “, пишат анализатори от Nordea: до началото на октомври складовете на Газпром в страната имаха четири пъти по-малко газ, в сравнение с преди година. Според оценките на Nordea, като се вземе поради междинното ползване през последните пет зими, тези запаси може да не са задоволителни физически до края на отоплителния сезон, който стартира седмица по-рано тази година.

На 14 октомври запасите в европейските ПГХ започнаха да понижават, откакто най-големите консуматори - Германия, Франция, Австрия и Чехия - започнаха да употребяват газ съвсем по едно и също време. Словакия " разпечата " складовете на 11 октомври, след Унгария и Холандия, които първи започнаха да употребяват газ предходната седмица.
Да напомним, че Газпром стартира да понижава изпомпването към Европейския съюз през юли, когато ориста на Северен поток 2 беше спряна във въздуха.

През август немски съд отхвърли да изтегли газопровода от Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, който не разрешава на Газпром да употребява повече от половината от потенциала на газопровода. Руската компания отговори с цялостно прекъсване на продажбите на газ на спот пазара и понижаване на изпомпването през Украйна и Полша.
От септември Газпром спря да резервира спомагателни мощности на украинската газотранспортна система, а от октомври стартира да изкупува единствено една трета от наличния размер по газопровода Ямал-Европа, който свързва находищата в Западен Сибир с потребителите в Германия.

Планът на Газпром да изнася за Европейски Съюз тази година е 183 милиарда кубически метра, което е единствено с 8 милиарда кубически метра повече, в сравнение с през пагубната 2020 година.
За съпоставяне: през 2019 година Газпром достави 200 милиарда кубически метра, а през 2018 година - 192 милиарда. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР