Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с

...
Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с
Коментари Харесай

Главчев пред НС: Пенсиите ще бъдат осъвременени с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев по време на чуването му в Народното събрание по отношение на осъвременяването на пенсиите.  

Димитър Главчев цитира формален протокол от съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ), извършено на 14 май, в който се показва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета.



„ На съображение член 100, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване, Надзорният съвет реши: „ Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, се осъвременяват от 1 юли 2024 година с 11 на 100 “, цитира Главчев. 

Той напомни, че органите на ръководство на Национален осигурителен институт са Надзорният съвет и шефът и подуправителят.

„ Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам за какво намесвате държавното управление. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, само че те са 10 души. За да се вземе решение, трябват най-малко 11 гласа „ за “, сподели Главчев пред депутатите по време на чуването. 

„ Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран %. Аз го направих, не знам за какво сте го пропуснали. Останалите шестима, които са дали своят вот, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв метод може да повлияе министър-председателят, двоумя се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации “, уточни още Димитър Главчев. 



Днешното чуване е инициирано от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ).

„ Никога и на никого от държавното управление не му е хрумвало да ползва %, по-малък от 11 %, за увеличение на пенсиите. Това ви го заявявам, в това число от персонално име “, акцентира в отговора си служебният министър председател Главчев. Независимо какво има на уеб страницата на Национален осигурителен институт, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11%, увери служебният министър председател.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР