Ведин необикновен подвиг, който поставя под въпрос разбирането ни за

...
Ведин необикновен подвиг, който поставя под въпрос разбирането ни за
Коментари Харесай

Mъж се подмлади с 10 години, прекарвайки 100 дни под вода

Ведин невероятен героизъм, който слага под въпрос разбирането ни за човешката физиология, мъж прекарва 100 дни под вода в Атлантическия океан, излизайки на сушата с биологична възраст, която като че ли се е трансформирала с едно десетилетие.

Смелчагата е Джоузеф Дитури, 56-годишен пенсиониран американски морски офицер.

(Във видеото може да научите повече за: Световни звезди – жертва на манията за подмладяване)

Това невиждано събитие се случва, откакто Дитури непринудено се изолира в капсула под налягане на дъното на океана като част от опит, наименуван " Проект Нептун 100 ".

Приключението му започва на 1 март 2023 година, когато се потапя в Jules' Undersea Lodge, подводен хотел във Флорида Кийс. Капсулата, ситуирана на близо 10 метра под повърхността, се трансформира в негов дом за един рекорден престой. Първоначалната цел на Дитури е да усъвършенства предходния си връх от 74 дни под вода, само че той го надминава, като прекарва общо 100 дни под вода, като първите 93 дни са във фокуса на проучването.



Целта на продължителния престой на Дитури е да изследва човешката търпимост към изолирани, лимитирани и рискови условия. Условията на високо налягане в подводното му престояване са сходни на тези в хипербарни камери, които са известни с лечебния си резултат. Целта на опита е да се следят физиологичните промени, които могат да настъпят при такива условия за нескончаем интервал от време.

След излизането на повърхността Дитури оповестява, че се усеща доста подмладен.

Медицинските прегледи бързо разкриват поразителни промени . Теломерите му - защитните капачки в края на хромозомите, които нормално се съкратяват с възрастта - са се удължили с 20 %. Тази смяна в дължината на теломерите е мощен индикатор за биологично превръщане на възрастта.

Освен това при Дитури се следи внезапно увеличение на броя на стволовите кафези, фрапантно намаление на равнищата на холестерола със 72 пункта и понижаване на възпалителните маркери на половина.

" Имате потребност от едно от тези места, което е откъснато от външна активност. Изпратете хората тук за двуседмична почивка, където да си починат, да се провиснал и да усетят изгодата от хипербарната медицина " , обяснява Дитури.

Ползите се разгръщат и върху качеството на съня на Дитури, като се усилва процентът на нощите, прекарани в бездънен REM сън, който е значим за физическото и психическото възобновяване. Тези констатации допускат, че средата с високо налягане може да е провокирала положение на ускорено клетъчно възобновяване и подмладяване.

Опитът на Дитури открива нови пътища за проучване на стареенето и по какъв начин избрани среди могат евентуално да забавят или даже да извърнат процеса на стареене . Последиците от тези открития могат да бъдат обилни за бъдещи медицински лекувания и лечения, ориентирани към битка с заболяванията и положенията, свързани с възрастта. 

Световният връх на Дитури освен показва човешката устойчивост, само че и служи като светлина на вярата за теоретичен прогрес в разбирането на процеса на стареене. С напредването на проучванията данните, събрани в границите на плана " Нептун 100 ", несъмнено ще оказват помощ за разгадаването на тайните на човешкото дългоденствие.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР