Снимка Булфото, архивМинистерството на финансите очаква реалният Брутен вътрешен продукт

...
Снимка Булфото, архивМинистерството на финансите очаква реалният Брутен вътрешен продукт
Коментари Харесай

Спад на БВП с 3 процента очаква Министерството на финансите

Снимка Булфото, списък

Министерството на финансите чака действителният Брутен вътрешен артикул (БВП) през 2020 година да се намали с 3 %. Това написа в есенната макроикономическа прогноза на ведомството, заяви Българска телеграфна агенция.МФ чака през второто полугодие да има отчасти усъвършенстване на икономическата интензивност в страната. То се показва в закъснение на спада при потреблението на семействата, а обществените разноски за ползване и вложения ще имат позитивен подтик за Брутният вътрешен продукт.

Общият принос на външния бранш към Брутният вътрешен продукт за 2020 година ще бъде съвсем безпристрастен. През 2021 година финансовото министерство чака растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 2,5 на 100, като стопанската система няма да доближи своето предкризисно ниво от 2019 г.Средногодишният спад на заетостта през 2020 година се чака да бъде към 2,6 на 100, а коефициентът на безработица - 5,6 на 100. Правителството предприе редица ограничения за ограничение на отрицателните резултати от COVID-19, като в региона на пазара на труда мярката 60/40 дава позитивни резултати и лимитира повишаването на безработните. Заплащането на труда се чака да нарасне с 5 % през 2020 година, а през идната година то ще се форсира, както от частния бранш, по този начин и от плануваното нарастване на приходите в обществения бранш, написа в известието.Средногодишната инфлация за 2020 година се предвижда да бъде 1,4 на 100.

През идната година нейната динамичност ще е подвластна от възобновяване на интернационалните цени на суровините и на цените на петрола.Увеличената неустановеност през 2020 година се отразява в по-висока податливост към икономисване, отсрочване на разноски за дълготрайни артикули и в по-ниско търсене на заеми. Нарастването на вземанията от предприятия се чака да бъде 0,6 %, а от семействата - 5 % през 2020 година През идната година търсенето на заеми ще се форсира, само че при компаниите то ще бъде по-слабо изразено заради предстоящата за към момента слаба капиталова интензивност в частния бранш.В кратковременен интервал рисковете пред прогнозата са негативни, считат във финансовото министерство. Икономическото развиване зависи от динамичността на епидемиологичната конюнктура както в страната, по този начин и в световен проект, а към момента не се обрисува стабилно решение за справяне с пандемията.

Като част от тази прогноза е създаден различен макроикономически сюжет с по-неблагоприятна динамичност на външната среда през 2020 и 2021 година Резултатите от тази симулация демонстрират утежняване на общата динамичност на Брутният вътрешен продукт, като действителните промени през 2020 и 2021 година ще бъдат по-ниски,съответно с 2,2 и 4,3 процентни пункта по отношение на базовия сюжет. През целия планиран интервал нивото на Брутният вътрешен продукт по настоящи цени ще бъде по-ниско по отношение на базовия сюжет.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР