Снимка: БТА Да сторят поклон пред подвига на дедите и

...
Снимка: БТА Да сторят поклон пред подвига на дедите и
Коментари Харесай

След 8 месеца строеж и с дарени 6,4 млн. от българите: Преди 38 г. откриват Паметника на Асеневци

Снимка: БТА

Да сторят реверанс пред подвига на дедите и да се възхитят от делата на потомците, през днешния ден тук пристигнаха хора от цялата страна.

В украсената зала на Драматично-музикалния спектакъл " Константин Кисимов " се състоя тържествено съвещание на Общонародния комитет за развиване на Велико Търново.

То бе намерено и ръководено от другаря Тодор Живков - почетен ръководител на Общонародния комитет.

С интерес участниците в съвещанието изслушаха отчета на члена на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Националния съвет на Отечествения фронт Пенчо Кубадински, ръководител на Изпълнителното бюро на Общонародния комитет.

Снимка: БТА

***

С горделивост от славното минало, с религия в светлото бъдеще

Тържествен протест в чест на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възобновяване на българската страна. Другарят Тодор Живков откри възвишен монумент на Асеневци.

Велико Търново, 16 ноември 1985 година /БТА/ Четирима горди мъже, четирима храбри конници са спрели над Янтра. Току-що е стихнало победоносното стълкновение. Петър, Асен, Калоян и Иван Асен Втори - идентична кръв в сърцата, с едно влечение в душите - да я има и да пребъде България във вековете. Да пребъде в мир, добросъседство, в конструктивен труд, по този начин, както символизират укротеният 33-метров меч и изящната фигура на жена - майка, създателка и закрилница на живота.

Този възвишен монумент бе открит през днешния ден тържествено от генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Държавния съвет Тодор Живков.

Тук, в най-красивия ъгъл на Търновград, оглеждащ се в Янтра, се стекоха хиляди хора. Те пристигнаха да се поклонят пред един огромен героизъм на дедите - извор на национализъм и ентусиазъм.

Снимка: БТА

Това бе най-точно и най-изразително несъмнено от другаря Тодор Живков, който прерязвайки трицветната лента сподели: " С възприятие на наслада и неспокойствие извършвам поръчението да открия паметника, повдигнат по случай 800-годишнината от победоносното национално въстание под управлението на братята Асен и Петър. Този монумент е знак на българския народ. Този монумент е знак на славата на нашето благо родно място - Народна република България.

На митинга участваха и другарите Гриша Филипов, Добри Джуров, Йордан Йотов, Пенчо Кубадински, Петър Танчев, Георги Йорданов, Димитър Стоянов, Петър Дюлгеров, Стоян Караджов, Димитър Станишев, Стоян Михайлов, заместник-председателите на Държавния съвет - Георги Джагаров, Митко Григоров и Пеко Таков, ръководителят на Българската академия на науките акад. Ангел Балевски, други политически публични научни и културни дейци, представители на Българската православна черква.

На митинга, който бе открит от първия секретар на ОК на Българска комунистическа партия Никола Цонев, отчет по случай юбилея изнесе член-кор. проф. Илчо Димитров, заместник-председател на Българската академия на науките.

Снимка: БТА

Партийните и държавните ръководители участваха и на откриването на другите обекти, издигнати в чест на знаменателното събитие.

Когато приказваме за 20-летната работа за обновяване и социалистическо възобновление на Велико Търново, това до най-голяма степен се отнася до осъщественото на хълма Царевец. Както акцентира другарят Пенчо Кубадински, откривайки този обект, всичко се търсеше, проучваше и възстановяваше крачка по крачка, камък по камък. Вложени бяха голям труд и забележително креативно умеене, страната и популацията отделиха с удоволствие милиони, милиони лв.. Така Царевец, чието име единствено провокира мемоари, митове и горделив боязън у всяко българско сърце, се въздигна и засия с цялата си феерия и красота. Днес той е още веднъж пред очите на целия народ - с яките си стени със зъберите, колите, портите, площадите, улиците на престолния град, с откритите отдолу под пластовете на времето основи на жилища, дворци, църкви, манастири, където е кипял живот, туптяло е сърцето на България цели 207 години. И като безценен камък на върха свети патриаршеската черква. Велико Търново не живее единствено със своето въпреки и толкоз славно минало, тъй като дори и Царевец към този момент е насочен към бъдещето. От през днешния ден вечно ще се извисяват непристъпните му стени, ще звъни царственият звън на камбаните.

Към бъдещето са адресирани и експозициите " Велико Търново - столица на България XII-XIV век " и " Възраждане и Учредително заседание ". Несметните благосъстояния в хилядолетната история на България ще учат на мъдрост и родолюбие сегашните и идните генерации, ще ги въодушевяват за труд и творчество. Това е популярен образец на Велико Търново.

Многозначителен е фактът, че хилядите движимости и документи са подредени в обновената от днешните майстори постройка на Кольо Фичето, където е заседавало българското Учредително заседание.

Експозициите бяха открити от другаря Димитър Стоянов.

В празничния ден църквата " Св. Димитър ", този Асенев храм, още веднъж се извисява хубав и достоен. Археолози, архитекти и строители възвърнаха облика му, с цел да припомнят, че тук през есента на 1185 година братята Асен и Петър са дали съдбовния знак на въстанието. Както е изписано с бронз, те са повели народа оттатък Хемус и разбивайки вражеските войски, възкресяват България...

Изящният монумент - всебългарска реликва, беше открита от другаря Георги Йорданов.

Този град постоянно е вдъхновявал и ще въодушевява хиляди майстори на четката, на перото, на музиката. Значителна част от творбите на изобразителното изкуство, сътворено от съприкосновението с Велико Търново, са събрани в новата Художествена изложба. Посетителят може да се наслаждения на произведения от Георги Данчов и Николай Павлович, Борис Ангелушев и Иван Фунев, Илия Петров и Цанко Лавренов, Александър Поплилов и Светлин Русев, а самата постройка, реставрирана превъзходно е към този момент един от архитектурните акценти на града.

На кои създатели - ваятели, живописци, архитекти, археолози, строители великотърновци дължат тази възродена хубост от багри светлини, от бронз и гранит. Имената им се загатват с благодарност - скулптора Крум Дамянов, художника Теофан Сокеров, националния проектант Никола Николов, националния актьор Въло Радев, архитектите Теофил Теофилов, Илия Лефтеров, Иван Чолаков и доста, доста други.

Величествения героизъм на Асеневци бе празнуван най-достойно. Така той остава във постоянно живата и благородна и национална памет. Записан бе вечно върху нетленния камък на Търновград...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР