Снимка БГНЕСПредседателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отбеляза великолепния прогрес, постигнат

...
Снимка БГНЕСПредседателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отбеляза великолепния прогрес, постигнат
Коментари Харесай

Юнкер: Македония постигна великолепен прогрес

Снимка БГНЕС

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер означи " превъзходния напредък ", реализиран от Македония по пътя й към участие в Европейски Съюз, предава БГНЕС.
„ Бихме желали да вдъхновим някогашната югославска република Македония да продължи по пътя, който тя е избрала. През последните 10 месеца бе реализиран превъзходен напредък ", съобщи той пред публицисти след срещата му с македонския министър председател Зоран Заев в Брюксел. По думите на Юнкер всички страни от Западните Балкани имат „ европейски вероятности “.

„ В околните осем-девет месеца ще решаваме по какъв начин да продължим по-нататък с всяка от тях “, уточни ръководителят на Еврокомисията. В края на октомври Жан-Клод Юнкер съобщи за нуждата да се запази за страните от района вероятността за участие в Европейски Съюз поради сигурността на цяла Европа. Преди това той съобщи, че чака разширение на Евросъюза от 2019 до 2024 година, откакто Англия напусне общността. Юнкер нееднократно заявяваше, че в границите на досегашния му мандат, който изтича през 2019 година, няма да има разширение на Евросъюза.

Преди срещата с Юнкер македонският министър председател Зоран Заев бе признат ръководителката на Европейски Съюз дипломацията Федерика Могерини. Напредъкът на Република Македония е забележим и това е добър знак за напредъка на страната в евроинтеграционните процеси, съобщи тя. На срещата бе очебийно, че идните месеци до първата половина на 2018 година са от решаващо значение по отношение на започване на договаряния за участие на Република Македония в Европейски Съюз. Изтъкнато бе, че е значимо да се организира колкото се може по-скоро среща на високо ниво сред Република Македония и Република Гърция.

По противоречивия за двете страни въпрос за името на Македония, Зоран Заев съобщи: „ Що се отнася до казуса с Гърция, имаме едно обръщение: подготвени сме да разгадаем този въпрос. Нуждаем се от помощ и поддръжка, с цел да намерим трайно решение, което да е подкрепено и от двете страни ", посочи Зоран Заев.

БГНЕС напомня, че точно този въпрос възпираше до момента евроинтеграционния развой на Македония. На срещата бе подчертана още нуждата от съдействие сред държавното управление и опозицията в копие по стратегическите за страната въпроси.

Вчерашният маратон от срещи в Брюксел на Зоран Заев стартира със срещата му с ръководителя на Европарламента Антонио Таяни. В новата тактика за разширение на Европейски Съюз ще съдържа ясното обръщение, че Република Македония и другите страни от Западните Балкани са приоритет на тази тактика, съобщи Таяни. Той посочи, че тази тактика ще бъде оповестена скоро. „ Председателят на Европарламента Таяни изрази цялостна поддръжка на тази позиция за Република Македония, посочи усилването на съдействието със Собранието на Република Македония, както и поддръжка за вложителите от Европейски Съюз да вършат бизнес в Република Македония “, споделя се в известието на Европарламента за срещата. На собствен ред Зоран Заев срещна Антонио Таяни с основната цел на държавното управление си – 2018 година да донесе решението за пускане на договаряния за присъединение на Македония към Европейски Съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР