Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2018

...
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2018
Коментари Харесай

Въвеждат се нови образци на документите за изплащане на болнични и майчинство

Националният застрахователен институт (НОИ) осведоми, че от 1 юли 2018 година влизат в действие промени и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (НПОПДОО), във връзка с отпуска и паричните компенсации на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, оповестява Национален осигурителен институт.

От 1 юли 2018 година правото на отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е за интервал от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които не употребяват отпуска или пресечен неговото прилагане, ще получават 50 на 100 от полагащото се обезщетение след приключването на 90 дни от деня на предаване на детето за осиновяване до приключване на 365 дни или навършване на 5-годишна възраст.

Утвърдени са нови мостри на документите за погашение на паричните компенсации, приложения към НПОПДОО. На интернет страницата на Национален осигурителен институт в рубриката „ За потребителя “, подрубрики „ Формуляри “, „ Формуляри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство “ ще се разгласяват одобрените нови мостри на заявления-декларации и удостоверения за погашение на паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване.

До 15 юли 2018 година в това число в Национален осигурителен институт ще се одобряват старите мостри на удостоверения за погашение на парични компенсации, отнасящи се за интервали преди 1 юли 2018 година От 16 до 18 юли 2018 година ще бъде прекратено приемането на удостоверения заради актуализирането на програмните артикули и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за погашение на паричните компенсации. След 18 юли 2018 година ще се одобряват единствено новите мостри на Приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО. Изискванията към структурата, формата, употребяваните списъки и контрола на подаваните данни по новите мостри са оповестени в рубриката „ Е-услуги “, подрубрики „ За разработчици на програмен продукт “, „ Електронен продан на данни за погашение на парични компенсации от ДОО “.

Няма смяна в реда и метода на пресмятане и погашение на паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, както и в периода за подаване на документите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР