СМИСЪЛЪТ ДА УЧИШ АРХИТЕКТУРА В БЪЛГАРИЯ. 70 ГОДИНИ АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ

...
СМИСЪЛЪТ ДА УЧИШ АРХИТЕКТУРА В БЪЛГАРИЯ. 70 ГОДИНИ АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ
Коментари Харесай

70 години архитектурен факултет на УАСГ

СМИСЪЛЪТ ДА УЧИШ АРХИТЕКТУРА В БЪЛГАРИЯ. 70 ГОДИНИ АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ НА УАСГ

Университетът по строителство, архитектура и геодезия (УАСГ) в София е най-старото и най-реномирано висше учебно заведение в България, което образува архитектурно-строителни фрагменти, а Архитектурният му факултет е мястото, където от най-дълго време - от далечната 1943 година, се преподава специалността “Архитектура ” у нас. През 1951 година той се отделя и като независимо академично звено. От 2002 година факултетът стартира да предлага и единственото в страната образование по специалността “Урбанизъм ”, а от 2017 година - и образование по специалността “Ландшафтна архитектура и ландшафтно обмисляне ”.

Това дефинира извънредно огромната национална отговорност на факултета за основаването на пълноценни експерти, способни да вземат решение архитектурно-устройствените проблеми на днешния и утрешния ден. Тук архитектурата се преглежда като сложна специалност, която е по едно и също време експертна строително-техническа активност, само че и креативно изкуство, граничещо с доста други свързани специалности. Търси се връзката с практиката и действителната проектантска активност. Поддържат се дейни връзки с бизнеса, с професионалните браншови организации и с институциите. Окуражават се участия в национални и интернационалните архитектурни състезания, в проучвателен планове, пътувания и разнородни практики, поддържат се връзки с доста европейски и международни университети и се употребява всяка опция за интернационален продан на студенти, преподаватели и познания.

Целта е да се основат многопластови експерти, които могат да намерят реализация в най-разнообразни сегменти на архитектурно-строителния отрасъл - планиране на жилищни, публични и промишлени здания, изцяло и отчасти възобновяване на сградния фонд, въвеждане на нови технологии в архитектурата и енергоефективни решения, интериор и дизайн за архитектурата, запазване на недвижимото културно завещание, експертна активност в региона на териториалното и районно обмисляне, създаването и актуализирането на устройствени проекти, ландшафтно обмисляне и запазване на околната среда.

За задачата образованието във Факултета се реализира от осем катедри:

Катедра “Градоустройство ”

Катедра “Жилищни здания ”

Катедра “Интериор и дизайн на архитектурата ”

Катедра “История и доктрина на архитектурата ”

Катедра “Обществени здания ”

Катедра “Промишлени и земеделски здания ”

Катедра “Рисуване и моделиране ”

Катедра “Технология на архитектурата ”

Архитектурният факултет на УАСГ има преимуществото да е част от широкоспектърен университет с политехническа устременост. В образованието на студентите по архитектура вземат участие и доста експерти от други факултети на УАСГ, което оказва помощ за към този момент упоменатата интердисциплинарност, която е основна както за архитектурната специалност в частност, по този начин и за качественото модерно обучение по принцип.

За да реализира тази комплексност и непрекъсната новост на знанието, факултетът предлага и няколко надстроечни магистърски стратегии:

“Съвременна архитектурна технология ” (от 2014 година, постоянно и задочно обучение) “Архитектурна доктрина и рецензия ” (от 2014 година, задочно обучение), както и напълно новите магистратури, които започват през 2021 година:

интернационалната “Съвременен изчислителен дизайн ” / Computational and Advanced Design и интердисциплинарната “Опазване на архитектурното завещание ”, която е по едно и също време за архитекти и инженери.

Архитектурното обучение в УАСГ е акредитирано от редица авторитетни задгранични институции, след които Кралският институт на английските архитекти (RIBA), френското Министерство на културата и връзките, Консултативният комитет по обучение и подготовка към Европейски Съюз в областта на архитектурата.

Важно е да се подчертае какъв брой многообразни са плановете, разработвани от бъдещите архитекти и урбанисти в УАСГ. Всяка година стотици планове се мислят с месеци, само че постоянно остават невидими или незадоволително разпространявани измежду необятната общност. Огромна част от тези планове демонстрират пълноценна работа по публично значими проблеми, оферират сериозен взор напред и решения на настоящи проблеми в проектирането и устройството на териториите. Много от тях справедливо са отличени в интернационалните архитектурни състезания и са оповестени в национални и международни медии. Сред последните образци за триумфи на сегашни и някогашни ученици на факултета са:

 дипломантките Михаела Костадинова и Катерина Рангелова, които през 2021 година са класирани надлежно на трето място и със специфична премия в интернационалния архитектурен конкурс за хрумвания “MILANCALL – Design Factory ”, проведен от “Archicontest ”;

  урбанист Деспина Кънева в екип с Борис Нецов, които през юли 2020 година печелят състезанието " The Intimate City: Dining in the Urban - design competition ", проведен от TU Delft с предлагането си “FreeДОМ ”;

 екипите от някогашни и сегашни студенти на факултета (Михаела Костадинова, Ива Хасъмска, Гергана Георгиева, Васил Вандов), които през 2020 година печелят две от специфичните награди в идейния архитектурен конкурс за млади архитекти “Hill of the Arts ”, проведен от “Young Architects Competitions ”;
  студентката Йона Лекова, която през 2020 година печели специфична премия в различен архитектурен конкурс, проведен от “Young Architects Competitions ” - “Detroit Waterfront District ”;  дипломантката Симона Хаджиева, която през 2019 година завоюва първо място в идейния конкурс за млади архитекти “Kid’s Factory ” за нова детска градина в някогашна фабрика за керамика в италианския град Лавено;  студентката Кристина Кирилова, която през 2018 година печели специфична премия в идейния конкурс за ново учебно заведение по архитектура, проведен от Archidux;  екипът от студенти урбанисти и архитекти от УАСГ, който през 2014 година печели втора премия в конкурс за възобновяване на район Тохоку в Япония
Изброяването може да продължи.

От бъдещите студенти по архитектура в УАСГ се чака да имат живописен и механически нюх, знания и умения в региона на изобразителното изкуство, рационално и пространствено мислене, креативна самостоятелност, дарба за независимо сериозно мислене. Архитектите не са просто проектанти - те би трябвало да бъдат научени да мислят и да вземат решение сложни културни, обществени, политически, софтуерни и дизайнерски проблеми в екип.

В момента образованието по целия свят е сложено в условия на тестване. Но пандемията се оказа опция, която Архитектурният факултет на УАСГ употребява пълноценно. Възможност да свържем нашите университети с световната мрежа доста по-евтино в цифрова среда. Възможност да въведем хибриден модел, който заобикаля огромни скупчвания на хора, не лимитира семинарни занятия онлайн в дребни групи и в това време разрешава различни онлайн презентации и цифрови планове. И, надяваме се, опция да убедим от ден на ден младежи, че има смисъл да учат архитектура в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР