Смъртоносен взрив отне живота на стотици хора в болница Ал-Ахли“

...
Смъртоносен взрив отне живота на стотици хора в болница Ал-Ахли“
Коментари Харесай

Смъртоносният взрив в болницата в Газа: Вижте какво разкриват видеа, снимки и свидетели

Смъртоносен гърмеж лиши живота на стотици хора в болница „ Ал-Ахли “ в град Газа. „ Хамас “ упрекна Израел в тенденциозен въздушен удар. Израел обаче отхвърли и показа доказателства, съгласно които терористичната формация „ Ислямски джихад “ е изстреляла неправилно ракетата.

BBC Verify пробва да разгадае какво се знае и какво не за офанзивата по болничното заведение.

Медията преглежда видеоматериали, фотоси и други доказателства. Освен това публицист на Би Би Си е бил на мястото на гърмежа , където достъпът е стеснен.

Взривът

Експлозията в болничното заведение „ Ал-Ахли “ е станала към 19 ч. локално време във вторник. 20-секунден видеоклип, публикуван в обществените мрежи, който сякаш демонстрира гърмежа, е първото значимо образно доказателство за случая. В него се чува свистящият тон на приближаващ снаряд, последван от детонация и голям пожар.

Кадри онлайн от Al-Jazeera, излъчени в 18:59 ч. локално време, демонстрират ярка светлина, издигаща се в небето над Газа. Тя проблясва два пъти, след което внезапно трансформира посоката си и избухва.

След това се вижда детонация на земята надалеч от мястото, последвана от доста по-голяма детонация по-близо до оператора на камерата, която Би Би Си е определила на географски принцип.

 Болницата в Газа след гърмежа - вътре и извън Снимка: Reuters

Би Би Си се свърза с 20 мозъчни тръста, университети и компании с опит в региона на оръжията. Засега медията е разговаряла с специалисти от шест от тях.

Могат ли размерът на детонацията и звуците, чути преди този момент, да дефинират повода за гърмежа в болничното заведение?

Засега констатациите са неубедителни. Трима специалисти настояват, че детонацията не подхожда на това, което може да се чака от характерен израелски въздушен удар с огромен арсенал.

Бараж от към 10 ракети е бил изстрелян от близкото гробище

Андрес Ганън, доцент в университета „ Вандербилт “ в Съединени американски щати, споделя, че наземните детонации са изглеждали дребни, което значи, че топлината, генерирана от удара, може да е била породена от останки от ракетно гориво, а не от детонация на бойна глава.

Джъстин Бронк, старши теоретичен помощник в английския Кралски институт на обединените служби, е склонен с него. Макар че е мъчно да се каже сигурно на толкоз ранен стадий, той споделя, че доказателствата наподобяват по този начин, като че ли детонацията е породена от развалена ракетна секция, която се е блъснала в паркинга и е провокирала пожар на гориво и горивни материали.

Снимка: IDF

Ганън добавя, че от фрагментите не може да се дефинира дали снарядът е попаднал в плануванаъа цел. Той прибавя, че светкавиците в небето евентуално демонстрират, че снарядът е бил ракета с мотор, който е прегрял и е спрял да работи.

Според очевидци продължава прибирането на телата на починалите

Валерия Скуто, водещ анализатор за Близкия изток в Sibylline, компания за оценка на риска, отбелязва, че Израел има опция да прави други форми на въздушни удари с дрон, при които може да употребява ракети Hellfire. Тези ракети генерират доста количество топлота, само че не е наложително да оставят огромен кратер. Но тя споделя, че непотвърдени фрагменти демонстрират модел на пожари на мястото на болничното заведение, който не подхожда на това пояснение.

Визуални доказателства от мястото на гърмежа

Би Би Си съпоставя елементи от постройките и разположението на болничното заведение „ Ал-Ахли “ с обществено налични сателитни фотоси, с цел да откри, че болничното заведение е мястото на гърмежа.

 Взрив в болничното заведение в Газа Снимка: Reuters

Въз основа на наличните доказателства наподобява, че детонацията е станала в двора, който е част от болничното заведение. Снимките на терена след гърмежа не демонстрират обилни вреди по прилежащите болнични здания. Това, което се вижда на фотосите, са следи от обгаряния и изгорели коли.

Снимка: BBC

Ударената болница в действителност е благосъстоятелност на Англиканската черква и се ръководи от нея. Каноникът Ричард Сюъл, декан на колежа „ Свети Георги “ в Йерусалим, съобщи пред Би Би Си, че към 1000 разселени хора са се подслонили в двора, когато е бил ударен, а към 600 пациенти и личен състав са били в постройката.

Снимка: BBC

Жертвите

Репортерът на Би Би Си Рушди Абуалуф е посетил болничното заведение в Газа . Свидетели описват за разрушения и настояват, че телата към момента се събират.

Би Би Си проучва фотосите и фрагментите на жертвите, с цел да дефинира какво могат да кажат за гърмежа от позиция на естеството на пострадванията им.

Израелската войска даде обещание доказателства, че зад офанзивата стои „ Ислямски джихад “

„ Общият модел на разпръснатите пострадвания е подобен, какъвто може да се чака от шрапнел вследствие на детонация ", споделя патологът Дерик Паундър, създател на организацията „ Лекари за правата на индивида “ в Обединеното кралство и специалист в региона на пострадванията при спорове.

Но той също по този начин съобщи, че не е допустимо да се схванат ясно всички пострадвания в ограничавания брой налични тествани изображения.

Палестинското министерство на опазването на здравето заяви в сряда, че при гърмежа са починали 471 души. Израелските сили за защита (IDF) обявиха, че това число е съзнателно повишено, само че не разгласиха лична оценка за броя на починалите.

Поради неналичието на достъп на самостоятелни организации до мястото е мъчно да се ревизира броят на починалите.

Какво към момента не знаем?

Едно от най-важните доказателства е естеството на кратера, оставен от детонацията. IDF настояват, че неналичието на огромен кратер или на вреди от гърмежа по прилежащите здания потвърждава, че детонацията не е породена от техните оръжия.

Снимка: BBC

Други значими доказателства, които липсват, са фрагменти от ракети. Снарядите постоянно се разпознават по останките от снаряда и те могат да се употребяват за установяване на произхода на снаряда.

IDF разгласиха запис на диалог, който съгласно тях е прихванат сред двама бойци на „ Хамас “, в който се признава, че болничното заведение е била ударена от снаряд, изстрелян от „ Палестински ислямски джихад “. 

Това е втората по величина бойна формация в Газа и поддържа офанзивата на „ Хамас “ против Израел от 7 октомври.

Не е допустимо този запис да бъде тестван по самостоятелен метод, написа Би Би Си. В свое изказване „ Ислямски джихад “ отхвърля да е забъркана и упреква Израел за гърмежа.

Всичко за спора в Близкия изток следете тук:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР