Служител на центъра в Харманли разказва за рисковите условия, в

...
Служител на центъра в Харманли разказва за рисковите условия, в
Коментари Харесай

Служител в бежанския център в Харманли: Идват крастави, страх ни е да работим

Служител на центъра в Харманли споделя за рисковите условия, в които се постанова да работят от години. Той прецизира, че са във ежедневен боязън за сигурността си.

В центъра в Харманли изолатор няма, това слага под риск здравето на медицинските служащи. Риск има и за здравето на мигрантите, защото не се отпускат нужните медикаменти за тяхната грижа. Това излиза наяве от роман на чиновник, който желае да резервира анонимност.

" Искат по няколко пъти в месеца описи с медикаменти и някой някъде горе взема решение, че ще постави кръст на половината от медикаментите и получаваме медикаменти, които не правят кой знае каква работа. В момента в Харманли няма изолатор. Идват доста крастави, позитивни за Ковид, само че първи корпус, който беше употребен като изолатор сега е с тези, които са новопостъпили ", описа за Българска национална телевизия служителят.

Агенцията не крие усложненията с медикаментите, само че поставя старания. За да решат казуса тази година разчитат на утвърждение за доставяне по норвежкия механизъм, само че процедурата там е тромава.

" Основният проблем е, че ние не би трябвало да държим антибиотици или някой по характерни медикаменти в кабинетите.Ние може да имаме болкоуспокояващи, можем да имаме за някакви превръзки, само че единствено след изписване. Най-добрият метод е да има една съответна сума за всеки център ", сподели Мариана Тошева- Агенция за бежанците.

 

И още един проблем пред служащите. Мигрантите постоянно си измислят заболявания, за които нямат документи. По данни на Агенцията за последната година от общо 123 лица категоризирани като инвалиди 100 се намират в Харманли.

" Самите НПО-та дават препоръки на мигрантите да си измислят болести без да са подплатени с нужната документи. От медицинските лица се желаят медицински изводи, че тези хора са инвалиди по нашите закони за общественото подкрепяне, като това им дава по-бързо произвеждане, по-добри условия в каравани "., сподели служителят.

" Като цяло уязвимите, хронично болните лица са и то особено за център в Харманли са в обособена постройка или в караваните, тъй като те изискват по-специален режим във връзка с лечението ", изясни Тошева.

 

Служителите описват, че постоянно изпитват боязън на работното място. Освен напън от управлението те получават и експанзия от самите мигранти.Последният подобен случаи е от юли, когато сирийски емигрант умъртви собствен съотечественик.

" Получава се по този начин, че експанзията е освен от страна на управителните фрагменти, само че и от страна на самите мигранти. Не се взимат никакви ограничения, има посегателство за пердах от страна на мигрантите, има протести в които има потърпевши чиновници.Не знаем ние против кого седим, защитата е... Почти всички са пенсионери и на тях мъчно може да се разчита ", сподели служителят в центъра.

 

За да обезпечи защитата на четири от центровете се наема частна компания след оповестяването на социална поръчка. От организацията признават, че гардовете са в пенсионна възраст,а най-хубавата защита би била от министерството на вътрешните работи.

" Предишната компания, която беше също бяха главно наетите чиновници на пенсионна възраст, като върша една огромна спогодба,че огромна част от тях са пенсионери по специфичния закон, т.е. огромна част от тях са някогашни чиновници на Министерството на защитата или на вътрешното министерство. Да, при 1400 индивида 10, 12 охранители те няма по какъв начин сами да владеят, в случай че обстановката стане по-сериозна ", уточни Мариана Тошева.

 

Служителите в отвореното писмо декларират още,че изискванията на работа са повода от ден на ден хора да напущат.

Снимката е илюстративна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР