Служебното правителство продължава да отказва да предоставя храна на настанените

...
Служебното правителство продължава да отказва да предоставя храна на настанените
Коментари Харесай

Служебният кабинет отказва да храни украинските бежанци, въпреки опасността за техния живот и здраве

Служебното държавно управление продължава да отхвърля да дава храна на настанените и новопристигащи в държавни бази и директни центрове в България бежанци, бягащи от войната в Украйна. Министерският съвет апелира определението на Върховния административен съд (ВАС), с което магистратите стопираха действието държавното решение от 16 ноември 2022 година С него властта приключи изхранването на украинските жители, за които би трябвало да се грижи.

Фондация " Достъп до права " обаче апелира държавния акт и Върховен административен съд спря действието му - до момента в който не се произнесе дефинитивно по неговата правомерност. Основният претекст на магистратите: решението на служебния кабинет слага в риск живота и здравето на украинците, потърсили протекция в България.

Кабинетът не е склонен с това. Новината, че властта оспорва прекъсването на действието на решението ѝ да не изхранва бежанците, заяви самият съд - с на страницата си в интернет. Жалбата не е оповестена в деловодната система, с цел да се видят претекстовете на служебния кабинет.

Правителственото решение влезе в действие в средата на ноември 2022 година и провокира ужас както измежду нуждаещите се от поддръжка украинци, по този начин и измежду доброволческите организации, които им оказват помощ от началото на войната. В жалбата си против нето от Фондация " Достъп до права " (ФАР) настояват, че то е незаконосъобразно и опонира на актове на интернационалното право и правото на Европейски Съюз, които пазят човешкото достолепие на хората, бягащи от войната.

По създание делото във Върховен административен съд по проблема е планувано за 6 февруари 2023 година Мотивите, с които Върховен административен съд спря действието на акта на служебния кабинет - с което на процедура го задължи неотложно да възвърне изхранването на бежанците, са показателни:

Върховен административен съд се съгласи с тезата на ФАР и спря осъществяването на решението на Министерски съвет: “… от една страна част от публичния интерес е ограничение на разноските за признатите бежанци. (...) Но против този интерес стои както филантропичният интерес на цялото общество за съпричастност към ориста на бежанците, по този начин и също частният интерес на самите бежанци за обезпечаване на естествени условия на живот в страната, в която са избрали да обитават поради изискванията в тяхната страна.
Съществува заплаха за бежанците от Украйна да настъпят обилни и мъчно поправими вреди. Отмяната на изхранването на тези лица би довело до обилни вреди за бежанците, което е обвързвано с заплаха за техния живот и здраве. Тези вреди са и мъчно поправими и даже непоправими, при тяхното вероятно настъпване.При осъществяване на оспореното решение по време на производството по делото, не съществува прийом за коригиране на настъпили вреди за живота и здравето на лицата, някои от които сами нямат опция да подсигурят изхранването си.
Казусът с безсрочното удължение на помощите за украинските бежанци се преглежда и в Народното събрание, където е импортиран законопроект на " Демократична България " в тази тенденция. Засега той " отлежава " - т.е. не се придвижва към пленарната зала.

Преди дни Европейски Съюз взе решение да удължи периода, в която страните членки би трябвало да дават протекция на жителите на Украйна, които бягат от войната на Русия на нейна територия. Всички страни членки би трябвало да се съобразят с това решение. Новият период за обезпечаване на протекция е март 2024 година, стана ясно от решението на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР