Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС и прокуратурата проверка

...
Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС и прокуратурата проверка
Коментари Харесай

Главчев възложи на ДАНС проверка за болницата Мама и Аз

Служебният министър председател Димитър Главчев разпореди на ДАНС и прокуратурата инспекция по проблема с болничното заведение „ Мама и Аз “, оповестиха от държавната пресслужба.  

Той изпраща до двете институции наличните в администрацията на Министерския съвет документи. Приложен е и отчет от министъра на опазването на здравето, направен по негово искане, по отношение на процедурата за одобрение основаването на лечебно заведение за болнична помощ.

Във връзка със мощния публичен отзив, подбуден от терзания по отношение на даденото утвърждение за основаването на лечебното заведение, министър председателят Главчев упорства ДАНС да извърши инспекция по отношение на дейностите на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ по всички стадии и всички процедури от момента на иницииране на процедурата до сегашния миг.

В сигнала до прокуратурата Димитър Главчев желае да бъде направена инспекция, която да откри налице ли са данни за осъществяване на закононарушения по посочените обстоятелства и условия, свързани със основаване на болничното заведение, както и на осъществените в тази връзка дейности от Министерство на здравеопазването, НЗОК, ИА „ Медицински контрол “ от момента на иницииране на процедурата.

Припомняме, че дотук се стигна, откакто преди седмица служебното правителство разреши построяването на многопрофилна болница „ Мама и Аз “ в София. Инвеститорът „ Търговска лига - Глобален аптечен център “ съобщи желанието си да сътвори лечебно заведение по 39 медицински специалности, с 30 клиники и отделения, в които да има общо 413 кревати, отделения без кревати и лаборатории за диагностика и лекуване на лица както от 0 до 18 години, по този начин и над 18-годишна възраст. Инвестицията е за 120 млн. лева, а теренът – в региона на летището.

Последва остра реакция от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, според която частният план ще „ минира “ държавния. От Съвета желаеха служебният министър председател Димитър Главчев неотложно да изясни решението на държавното управление си.

От Министерството на здравеопазването разясниха тогава, че болничното заведение ще има едно педиатрично поделение и ще лекува най-вече възрастни, както и че болничното заведение е получила утвърждение от НЗОК и ИА „ Медицински контрол “. Оттам подчертаха също по този начин, че приоритет за тях е построяването на Национална детска болница.

Ден по-късно от фондация „ Даная “ обявиха, че ще съдят страната, а от ПП-ДБ обявиха, че ще дадат решението за създаване на „ Мама и аз “ на ДАНС и прокуратурата. Срещу решението за създаване на частна детска болница се обявиха президентът Румен Радев и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

От вложителя „ Търговска лига “ опровергаха изказванията, че болничното заведение ще е детска, предложиха да сменят името ѝ. В резултат на публичния и политически натиск правителството обаче анулира решението си, а министър председателят Главчев заяви, че ще даде случая на ДАНС, припомня  bTV.

След отправени запитвания от ИА „ Медицински контрол “ разгласиха подписаните сложни оценки през 2023 година, от които става видно, че с изключение на Педиатрично поделение, в болничното заведение са били заложени също по този начин Детска пневмология и фтизиатрия, Детска неврология, Детска ендокринология и заболявания на обмяната, Детска ревматология, Детска гастроентерология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска клинична хематология и онкология, Детска кардиология, Детска хирургия и Неонатология.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР