Служебният кабинет внесе в парламента за второ удължаване на действието

...
Служебният кабинет внесе в парламента за второ удължаване на действието
Коментари Харесай

Служебният кабинет внесе проект за ново удължаване на стария бюджет

Служебният кабинет внесе в Народното събрание за второ удължение на действието на миналогодишния бюджет. Без такова след 10 юни държавното управление няма да може да прави заплащания и прехвърляния.

Причината е, че на тази дата ще спре действието на в този момент настоящия удължителен закон на бюджет 2022, който разрешава на държавното управление да се разплаща, до момента в който няма нов.

Преди седмица финансовият министър Росица Велкова подсети, че в случай че след тази дата няма признат бюджет за годината или ново удължение на миналогодишния, страната ще може да харчи единствено толкоз, колкото събира

Междувременно на уеб страницата на Народното събрание е за установяване на спомагателен период за събиране на доходи, осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния. С него страната ще може да прави заплащания след 10 юни, до момента в който се одобри бюджет за 2023 година или новия удължителен закон.

Проектът на служебния кабинет не е за удължение на удължителния закон, а за приемане на решение на Народното събрание за " установяване на спомагателен период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и даване на прехвърляния ".

В проекторешението е записано, че страната ще продължи да може да прави разноски и прехвърляния, които са равни на миналогодишните плюс всички нови разноски, признати със закон. Например такова ще е индексирането на пенсиите от 1 юли с 12% . От същата дата ставката на Данък добавена стойност ще се върне от 9% на 20% за парното и доставката на природен газ.

Поредността на заплащанията планува първо да се погасяват вноските по обслужване на държавния дълг и към Европейски Съюз. След това се дават прехвърлянията за правосъдната власт, социалноосигурителните фондове (включително за пенсии), общините, сметките за средства от Европейски Съюз за Националния фонд и Държавен фонд " Земеделие ", Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия и БНР. Чак на трето място са лимитите за заплащания на бюджетните организации.

В плана обаче не е решен въпросът с невъзможността да се тегли нов дъл. Не е изцяло ясно и какви са следствията за недостига.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР