Службите в Австрия са осуетили плановете на 17-годишен ислямист, който

...
Службите в Австрия са осуетили плановете на 17-годишен ислямист, който
Коментари Харесай

17-годишен радикализиран младеж планирал атентат във Виена

Службите в Австрия са осуетили проектите на 17-годишен ислямист , който е съобщил в чат в група в интернет съответни проекти за атентат във Виена . Младежът е арестуван и се намира в прелиминарен арест, заяви австрийската радио-телевизионна компания.

По данни на Министерството на вътрешните работи австриецът е разгласил и своя фотография, облечен в униформа, държащ нож в едната си ръка, а другата ръка, вдигнал в привет на „ Ислямска страна “ .

Прокуратурата е наредила обиск на дома и неотложно задържане на обвинения заради подозрения за участие в терористична организация. Вероятно младежът се е радикализирал в интернет. В чат-групата той е уверил другите членове, че е подготвен да извърши атентат . По-късно е съобщил, че се отхвърля от проектите си.

При разпита младежът се е посочил като надълбоко набожен и е декларирал, че е възнамерявал атентата във Виена, в който е бил подготвен да почине . Негови образци били атентаторите от Виена, Берлин и Франция, оповестява Министерството на вътрешните работи.

При обиска са били иззети шаблони на логото на „ Ислямска страна “, военен нож и разнообразни електронни носители с данни.

В известие за медиите генералният шеф за социална сигурност Франц Руф декларира, че този случай демонстрира за следващ път съответна заплаха, произлизаща от ислямисткия екстремизъм. „ Лесното радикализиране в интернет е причина евентуалните причинители да стават все по-млади и макар нежната си възраст да не се плашат от атентати “, установи Руф.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР