Службите разследват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Това стана ясно

...
Службите разследват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Това стана ясно
Коментари Харесай

Службите разследват отравянето на Гебрев

Службите проверяват отравянето на предприемача Емилиян Гебрев.

Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и посланика на Англия у нас Ема Хопкинс по проблема.

На брифинга участваха още основният прокурор Сотир Цацаров , шефът на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и горните двама.

В хода на брифинга публично беше доказана информацията, че съветския сътрудник с агентурно име " Сергей Вячеславович Федотов " е бил в България няколко дни преди българският бизнесмен и неговият наследник да се разболеят съществено след отравяне с неустановено вещество.

По данни на Цацаров въпросният съветски сътрудник е бил в България три пъти.
 Борисов приказва с Ема Хопкинс за Гебрев
Борисов приказва с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е почнала в 9 часа

Припомняме, преди две седмици вестник " Капитал " написа, че Гебрев е токсичен с вещество, сходно на " новичок ".

Британският уебсайт за проверяваща публицистика Bellingcat е открил, че трети сътрудник на съветското военно разузнаване , който е бил във Англия по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 година , е дошъл в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият обвинен е 45-годишният с агентурно име " Сергей Вячеславович Федотов ", който съгласно Bellingcat е почитан чиновник на ГРУ.

Както при другите двама обвинени по случая " Скрипал ", сътрудниците " Александър Петров " (истинско име Александър Мишкин) и " Руслан Боширов " (Анатолий Чепига) , агентурното име на " Федотов " е основано през 2010 година, като преди този момент няма никакви свидетелства за съществуването на такава персона.

" Федотов " е открит първо от съветската медия " Фонтанка ".

Bellingcat и проверяващите им сътрудници от The Insider (Русия) са наблюдавали придвижването на " Федотов " от 2010 година до визитата му в Лондон през март 2018 година През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, постоянно до горещи точки дни при преди да излезе огромна вест в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 година , само че се откроява с поразяваща аналогия с събитията към отравянето на Скрипал през март 2018 година

На 24 април 2015 година " Сергей Вячеславович Федотов " дошъл в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в съветската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това сътрудникът се появил късно вечерта на 28 април на летище " Ататюрк " в Истанбул и в последния миг закупил билет за полет до Москва.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е приет в болница , откакто примрял в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват ненадейно. Тримата са приети в болница със признаци на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев внезапно се утежнява и той изпада в кома. Лекарите допускат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не съумяват да открият отровата.
 Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби
Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР