Случвало ли ви се е някога да погледнете Луната и

...
Случвало ли ви се е някога да погледнете Луната и
Коментари Харесай

Какво представлява лунното хало и по какво се различава от лунната дъга?

Случвало ли ви се е в миналото да погледнете Луната и да видите, че тя е обкръжена от магично хало (ореол)? Това не е илюзия, а атмосферен феномен, който не се отличава изключително доста от дъгите (или в този съответен случай – от лунните дъги). Разбира се, съществуват значими разлики сред двете феномени, за които си коства да поговорим.

Лунните дъги се образуват съвсем като елементарните, въпреки че се срещат много по-рядко. Разбира се, във въздуха директно против Луната би трябвало да има водни капки. Като се има поради обаче, че земният сателит е близо 400 000 пъти по-тъмен от Слънцето, с цел да видите лунна дъга, небето би трябвало да е извънредно мрачно. Това характерно условие понижава доста времето, за което може да се образува сходно нещо. Преди няколко години в Обединеното кралство бе снимана зашеметяваща лунна дъга.

При лунното хало също би трябвало да се спазят избрани условия, само че нещата несъмнено не са чак толкоз комплицирани. Пък и във образно отношение този феномен не отстъпва по нищо на лунната дъга.

Лунна дъга над водопада Виктория, Замбия, Африка. Източник: KITAMU / Shutterstock

Какво съставлява лунното хало?

Лунното хало не се нуждае от водни капчици, а от ледени кристали. Те обаче не могат да се намират където и да е, а в перестите или пересто-слоести облаци. Срещат се на огромни височини (около 6000 метра) и са построени от тънки нишки. През деня цветът им извънредно бял.

Ледените кристали нормално имат шестоъгълна форма и това е от изключително огромно значение. Тази форма подсигурява, че лунното хало постоянно ще наподобява по един и същи метод (независимо от всичко останало) – един бледен светлинен пръстен на 22 градуса от земния сателит. Ако изискванията са подобаващи, на 44 градуса ще се появи втори пръстен, само че постоянно той наподобява незавършен.

В доста културни обичаи лунното хало е предвестител на неприятно време и тази визия, подбудена от наблюденията на явлението, може да е вярна. Перестите облаци имат навика да се образуват преди настъпването на топлите фронтове, като ги изпреварват с един или два дни. Това нормално значи дъжд и стихии. И въпреки всичко е допустимо обособени перести облаци да се образуват и без стихии, което значи, че те не са изцяло благонадежден способ за прогнозиране на времето.

Ранна зимна заран. Пархелий (или лъжливо слънце, слънчево куче) и лек намек за 22-градусово хало към слънцето. Източник: BILD LLC / Shutterstock

Защо се образува и към Слънцето?

Подобно на дъгите и лунните дъги, и халотата могат да се образуват както към Слънцето, по този начин и към Луната. Благодарение на ледените кристали и яркостта на нашата звезда, слънчевите халота образуват и някои по-странни явления по 22-градусовия ореол.

Най-интересният от тях е така наречен пархелий (или слънчево куче). Това са две ярки характерности, които се образуват вляво и вдясно от Слънцето по протежението на ореола. Могат да бъдат видени във всяко едно кътче на света когато и да е, само че най-често се срещат, когато Слънцето е покрай хоризонта.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР