Словесни искри между Байдън и Путин; кметът на Мелитопол разменен

...
Словесни искри между Байдън и Путин; кметът на Мелитопол разменен
Коментари Харесай

Словесни искри между Байдън и Путин; кметът на Мелитопол разменен за 9 войници; експлозии в Беларус

Словесни искри сред Байдън и Путин; кметът на Мелитопол сменен за 9 войници; детонации в Беларус - организация БГНЕС показва резюме на акцентите от войната в Украйна за миналото денонощие.

- " Помнете " Пърл Харбър ", прикани Зеленски Конгреса на Съединени американски щати -

Президентът на Украйна Володимир Зеленски оприличи нахлуването в страната му с офанзивата против Пърл Харбър, която въвлече Съединени американски щати във Втората международна война. „ Нашата страна претърпява едно и също всеки ден “, споделя той пред Конгреса на Съединени американски щати във видеообръщение, призовавайки още веднъж за налагане на неразрешена за полети зона над Украйна. Речта на Зеленски бе приветствана от американските депутати.

- Инвазията е по проект: Путин -

Руският президент Владимир Путин сподели, че " икономическият блицкриг " (вид нападателна война, който нанася бърз, фокусиран удар по зложелател благодарение на преносими, маневрени сили, - бел. ред.) на Запада против Москва се е провалил, като в същото време признава, че обстановката " не е лесна " за руснаците.

В телевизионно изявление той разгласи, че нашествието е планувана и върви по проект.

- Байдън назова Путин " военнопрестъпник " -

Американският президент Джо Байдън назова съветския си сътрудник " военнопрестъпник " поради нашествието в Украйна. Кремъл отговори стремително и назова реториката на Байдън " неприемлива и непростима ".



- Кметът на Мелитопол е освободен от плен -

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, който беше похитен от 10-ина руснаци в петък, е на независимост. Даша Заривна, представител на президентската администрация, заяви украинската телевизия късно в сряда, че Фьодоров е сменен за девет пленени съветски бойци на възраст 20 и 21 години.

- 13 убити на опашка за самун -

13 души бяха убити след обстрел на опашка за самун в северния град Чернигов. Първоначално се смяташе, че жертвите са 10.

- Атака на Мариуполския спектакъл -

Властите в обсадения пристанищен град Мариупол в Украйна настояват, че съветските сили с атакували спектакъл, в който са подслонили стотици цивилни, останали без дом. На двата паркинга на театъра е било написано " дети " (деца), с големи букви, които да се виждат от летците на самолетите. Въпреки това театърът е нападнат.

- Експлозии в центъра на Киев -

Киев е под 35-часов полицейски час заради това, което кметът му дефинира като " сложен и рисков миг ". Въпреки това в града се чуват



- Украйна отхвърли неутралитета -

Украйна отхвърля предложенията, направени от Русия по време на мирните договаряния, тя да стане неутрална страна, като Австрия или Швеция.

- " Безпрецедентна " оръжейна помощ от Съединени американски щати -

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи 1 милиард $ за спомагателна помощ за доставка на оръжия и консумативи и разполагане на оръжия с по-дълъг обхват в Украйна.

- Без сили на НАТО в Украйна -

Шефът на Йенс Столтенберг сподели, че алиансът не възнамерява да изпраща сили в Украйна, откакто Полша я прикани да разположи там мироопазваща задача.

- Съдът на Организация на обединените нации постанови прекъсване на нашествието -

Върховният съд на Организация на обединените нации подреди на си в Украйна, заявявайки, че е " надълбоко загрижена " от потреблението на мощ от Москва, " което повдига доста съществени въпроси в интернационалното право ".

- Обаждане САЩ-Русия -

Съединени американски щати и Русия реализират първия си контакт на високо равнище след началото на нашествието. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели на военачалник Николай Патрушев, секретар на съветския съвет за сигурност, че „ в случай че Русия е сериозна във връзка с дипломацията “, тя би трябвало да „ престане да нападна украински градове “.

- Новинарски уеб сайтове са блокирани -

Руският медиен регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до минимум 32, засилвайки репресиите против медиите, стартирани след началото на войната.Засегнатите медии включват Би Би Си, отличеният с награди проверяващ уеб страница Bellingcat и районен уебсайт Permdaily.ru.

- Ден на заплащане за Русия -

Русия би трябвало да заплати рента по външния си дълг. Западните наказания над Москва поради спора в Украйна породиха опасения, че Москва може да не извърши отговорностите си. Москва би трябвало да заплати 107 милиона евро по две облигации, деноминирани в долари. Русия съобщи, че ще обслужва дълга си в рубли.

- Русия към този момент не е член на Съвета на Европа -

Русия към този момент не е член на Съвета на Европа след повече от четвърт век участие в паневропейския орган.

- Бежанците доближиха 3 милиона души -

Повече от три милиона души са избягали от Украйна от началото на нашествието, заяви организацията на Организация на обединените нации за миграцията IOM. Около половината са малолетни, споделя организацията на Организация на обединените нации за деца УНИЦЕФ.

- Шест страни упорстват за изключително съвещание на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации -

Обединеното кралство, Съединени американски щати, Албания, Франция, Норвегия и Ирландия желаеха изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради рецесията в Украйна. Новината идва на фона на атакувания спектакъл в Мариупол, който бе леговище за стотици цивилни жители и деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР