Словашки съд ще произнесе днес присъдата срещу супербогатия бизнесмен Мариан

...
Словашки съд ще произнесе днес присъдата срещу супербогатия бизнесмен Мариан
Коментари Харесай

Очаква се присъдата срещу милионера, обвинен като поръчител на убийството на словашки журналист

Словашки съд ще произнесе през днешния ден присъдата против супербогатия предприемач Мариан Кочнер, упрекнат, че е поръчителят на убийството на проверяващ публицист, което потресе страната и разреши да се разкрие корупция по високите етажи на властта, до степен, че смъкна от власт ръководещата партия.

Милионерът и двама негови хипотетични съучастници може да получат до 25 години затвор за убийството през февруари 2018 година на журналиста Ян Куциак и на годеницата му Мартина Кушнирова.

Двамата, които бяха на 27 години, бяха убити в жилището им - екзекуция в мафиотски жанр, откакто Куциак написа няколко публикации за корупцията по високите етажи на властта и за връзките на Кочнер с политици.

Според обвинителния акт предприемачът е наредил Куциак да бъде погубен, с цел да си отмъсти за публикациите му, разкриващи в елементи разнообразни негови закононарушения в региона на бизнеса с недвижими парцели.

Ако виновността им бъде приета, Кочнер и неговите хипотетични съучастници Томаш Сабо и Алена Жужова ще бъдат наказани още същия ден.

В последната си защита през юли Кочнер отхвърли обвиняванията. "Аз не съм светец, само че не съм и палач. Със сигурност не съм простак, който не схваща до какво ще докара убийството на публицист ", сподели той.

През юни Кочнер се обърна към бащата на журналиста с думите: "Съжалявам за случилото се с вашия наследник, само че нямам нищо общо с него. "

От петимата обвинени, на които бяха повдигнати обвинявания във връзка със случая, двама признаха виновността си и към този момент са наказани. Золтан Андрушко, медиатор при убийството, получи 15 години затвор през декември 2019 година след извънсъдебно съглашение с прокуратурата. Наемният палач Мирослав Марчек, някогашен боен, беше наказан през април на 23 години затвор за това, че е прострелял двойката.

Според прокуратурата Андрушко е посредничил за убийството, като е наел Марчек и неговия братовчед Сабо по искане на приятелката си Жужова, която пък се подчинявала на заповедите на Кочнер.

Двойното ликвидиране провокира в 5,4-милионната страна рецесия и най-големите митинги след рухването на комунизма. Тогавашният министър председател Робърт Фицо беше заставен да подаде оставка през март 2018 година и постът му беше ангажиран от неговия заместител в популистката партия "Смер - Социална народна власт " Петер Пелегрини.

Протестната вълна и общественото неодобрение доведоха на власт предходната година защитничката на околната среда и антикорупционна деятеля Зузана Чапутова, а по-късно проправиха тази година пътя към ново десноцентристко държавно управление отпред с премиера Игор Матович от антикорупционната партия "Обикновени хора и самостоятелни персони ".

"Смъртта на Куциак и на Кушнирова отвори очите на словашкия народ ", сподели за Франс прес Матович през февруари.

Бившият правосъден министър Даниел Липшик, който съставлява на процеса фамилиите на убитата двойка, също споделя това мнение и твърди, че Словакия е била апатична преди двойното ликвидиране. "Убийството разсъни Словакия ", съобщи той.

Само Кочнер, който излежава произнесена при започване на годината присъда от 19 години затвор за подправяне на документи, ще участва през днешния ден в правосъдната зала при изговаряне на присъдата, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР