Слепотата все още е твърде разпространена в цял свят, според

...
Слепотата все още е твърде разпространена в цял свят, според
Коментари Харесай

Учени може би откриха как да лекуват слепота

Слепотата към момента е прекомерно публикувана в целия свят, съгласно СЗО. Към 285 милиона души по света имат проблеми със зрението и към 39 милиона от тях са слепи. Около 80% от тези проблеми могат да бъдат лекувани или най-малко облекчени, като се изключи тези случаи на цялостна загуба на зрението, които са по причина на сериозна ретинална недъгавост.

Но по какъв начин би прозвучало, в случай че беше допустимо да се възвърне зрителната функционалност даже при тези пациенти? Екип от учени, водени от Саманта де Силва от университета в Оксфорд, демонстрираха, че в този момент е допустимо да се възвърне зрението при хора, които са страдали от слепота, която до момента е била считана за нелечима.

“Наследствената ретинална недъгавост може да докара до слепота с помощта на прогресивната загуба на фоторецепторни кафези ”, изясняват учените. Но учените са приложили генна терапия, като са употребявали вирусен вектор, който е въвел светлочувствителен протеин, наименуван меланопсин, и който е предиздвикал останалите ретинални кафези да реагират в отговор на светлина и да изпратят образни сигнали в мозъка.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР